Terugblik plenaire vergadering: plafond aan kosten betaalkaarten, Nemtsov, loonkloof

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 13 maart 2015, 12:17.

Tijdens de plenaire vergadering van maart steunden de leden het instellen van een plafond aan de kosten voor betalingen met betaalkaarten en zij waarschuwden de kandidaat-lidstaten om hun zaakjes op orde te krijgen als ze vooruitgang willen boeken op weg naar de EU. De leden debatteerden ook over de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Verder deden zij een oproep tot een grotere inspanning om de loonkloof tussen mannen en vrouwen op te heffen.

Koning Abdullah II van Jordanië riep moslims op om zich bij de strijd tegen de Islamitische Staat aan te sluiten. "We zullen niet toestaan dat zij ons geloof kapen," zei hij. Het was zijn vierde officiële bezoek aan het Parlement.

Ondanks de vooruitgang in sommige opzichten voor gendergelijkheidskwesties, moet nog veel worden gedaan om de loonkloof te verkleinen en het glazen plafond voor carrières van vrouwen te verwijderen, zeiden de leden in een resolutie.

De leden steunden wetgeving voor een plafond aan de kosten voor betalingen met betaalkaarten, die banken de winkeliers in rekening brengen. Dit moet resulteren in lagere kosten voor zowel de consumenten als de winkeliers.

Veel leden riepen op tot solidariteit en concrete stappen door de Europese Commissie voor hulp aan wegvervoerders, getroffen door Russische beperkingen op invoer van voedsel en landbouwproducten uit de EU.

Bij de beoordeling van de voortgang in 2014 van Servië, Kosovo, Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië richting Europa, wees het Parlement op aanhoudende uitdagingen met betrekking tot de rechtsstaat, corruptie, discriminatie, het tempo van de structurele hervormingen, en de polarisatie van de politiek.

Het Parlement riep op tot verdere inspanningen om online seksueel misbruik van kinderen op te sporen, daders te vervolgen, kindslachtoffers te beschermen en illegale online-inhoud te verwijderen. 80% van de slachtoffers is jonger dan 10 jaar, waarschuwden de leden.

De leden riepen de Europese Raad, die bijeenkomt op 19-20 maart, op om Europa energie-onafhankelijker en concurrerender te maken, verenigd te blijven, stevig te blijven in de betrekkingen met Rusland en manieren te overwegen om meer economische steun aan Oekraïne te verlenen.

Het Parlement debatteerde over de verontrustende opkomst van het antisemitisme, islamofobie en gewelddadig extremisme in de Europese Unie met Europees Commissaris Johannes Hahn i.

De leden waarschuwden dat 43% van de jongeren werkt onder precaire voorwaarden, zoals met parttime contracten of als schijnzelfstandigen en gaven de aanbeveling meer energie te steken in het creëren van hoogwaardige banen voor hen.

EP-Voorzitter Martin Schulz i beantwoordde op Facebook vragen over de laatste ontwikkelingen in de EU. De vragen gingen over kwesties als de jeugdwerkloosheid en de economische crisis.

Op woensdag spraken de leden over de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Eerder die dag debatteerden zij over het Europees semester voor betere coördinatie tussen het economisch beleid van de lidstaten. Bekijk onze verslaggeving over deze twee debatten op Storify.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

REF. : 20150310STO33152