EP: onafhankelijk, internationaal onderzoek moord Boris Nemtsov

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 12 maart 2015, 12:21.

Het EP i dringt aan op een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. "Dit is de belangrijkste politieke moord in de recente Russische geschiedenis", zo stelt de resolutie die donderdag werd aangenomen. Het EP verwijt het Kremlin dat het Rusland met zijn propaganda verandert in een staat waar "onderdrukking, haat zaaien en angst" aan de orde van de dag zijn.

EP-leden willen dat er een internationaal, onafhankelijk onderzoek komt naar de moord op Nemtsov. De oppositieleider was bezig met een onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne en zou twee dagen later een demonstratie tegen die betrokkenheid leiden.

Nemtsov wordt door het EP herinnerd als iemand die zijn leven in het teken stelde van een democratischer, welvarender en open Rusland en iemand die goede betrekkingen met de buurlanden nastreefde. Het Parlement betreurt het dat sommige EP-leden en diplomaten die de begrafenis van Nemtsov bij wilden wonen, de toegang tot Rusland is geweigerd.

“Het omgekeerde van een functionerende democratie”

Rusland "beweegt niet in de richting van een functionerende democratie, maar keert zich er juist vanaf", zo stelt de resolutie die het Kremlin ook oproept te stoppen met het onderdrukken en intimideren van oppositieleden, de civiele sector en media en om politieke gevangenen als het Oekraïense parlementslid Nadia Savchenko en de Estse politieman Eston Kohver vrij te laten.

Bovendien verwijt het EP Rusland dat het niet heeft meegewerkt aan het internationale onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH 17 van Malaysia Airlines in juli 2014.

EU moet met één mond spreken

Het EP spreekt zijn steun uit voor democratische krachten in Rusland en roept de Europese regeringsleiders i op in een gezamenlijke boodschap bij het Kremlin aan te dringen op respect voor mensenrechten en te stoppen met het uithollen van het recht op vrije meningsuiting en vergadering. Verder wil het EP dat er meer geld beschikbaar komt om de non-gouvernementele sector in Rusland en de bezette Krim te ondersteunen.

Andere niet-opgeloste, politiek gemotiveerde moorden in Rusland

EP-lijst van onopgeloste, politiek gemotiveerde moorden in Rusland sinds 1998: Anna Politkovskaya, Alexander Litvinenko, Stanislav Markelov, Anastasia Babourova, Natalia Estemirova, Sergei Magnitsky

Procedure: Niet-bindende resolutie

REF. : 20150306IPR31722