Rutte II: het was niks, het is niks en het wordt niks

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op dinsdag 10 maart 2015.

Voorzitter, gistermiddag bleek dat het ministerie van Veiligheid en Justitie toch informatie had over de deal met drugscrimineel Cees H.

Op dat moment was duidelijk dat de Kamer door toen nog minister Opstelten verkeerd was geïnformeerd. Daarmee was de positie van zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven volstrekt onhoudbaar geworden. Het aftreden van zowel de heer Opstelten als de heer Teeven was onafwendbaar. Het was de enige juiste beslissing.

Toch, Voorzitter, was het beter geweest als beide voormalige bewindslieden voorafgaand aan hun aftreden hier in de Kamer verantwoording hadden afgelegd. Er staan immers nog tal van vragen open.

Zo is nog altijd onduidelijk waarom de heer Teeven zich plots niet meer kon herinneren welk bedrag met de deal was gemoeid, terwijl hij eerder letterlijk zei: “u weet niet alles, en ik wel”.

Voorzitter, het aftreden van de heren Opstelten en Teeven is meer dan terecht. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie was al lange tijd sprake van wanbeleid: de puinhoop bij de nationale politie, de kwestie-Demmink en dan was er ook nog die verdwenen telefoontap van een gesprek tussen de heren Teeven en Van Rey. Ik zou zeggen: ga nog maar eens goed zoeken, hij ligt vast nog wel ergens.

Doofpotten en intriges. Sleaze en dirt. Het lijkt wel een nieuw seizoen van ‘House of Cards’.

Voorzitter, afgelopen zaterdag nog zei premier Rutte in het AD: “We hebben een heel goede minister van Veiligheid en Justitie. Ik heb er alle vertrouwen in. Hij zit er bovenop. Full focus. Dag en nacht”.

Politiek cabaret.

Voorzitter, de minister-president lijkt de regie over zijn kabinet volledig kwijt te zijn. Als er iets is dat moet sneuvelen dan is het Rutte II. In de woorden van de heer Opstelten: “het was niks, het is niks en het wordt niks”.

Hopelijk hebben we snel Tweede Kamerverkiezingen.

Dank u wel.