President Liberia: “Over 10 jaar moet de helft van alle Presidenten vrouw zijn"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 5 maart 2015, 11:06.

Martin Schulz i, voorzitter van het Europees Parlement i, verwelkomde afgelopen woensdag Ellen Johnson Sirleaf, President van Liberia. Zij nam die dag ook deel aan een bijeenkomst in het kader van de Paritaire Parlementaire Vergadering. Johnson Sirleaf geeft in dit interview haar visie op Ebola en Internationale Vrouwendag.

Wat is de huidige situatie met betrekking tot Ebola in Liberia?

De afgelopen zeven tot tien dagen zijn er geen nieuwe gevallen meer geweest. We hebben het idee dat we de nodige maatregelen hebben genomen. We weten echter ook dat we niet zelfgenoegzaam kunnen zijn. Liberia is niet helemaal vrij van Ebola tot de andere twee getroffen landen een soortgelijk succes kunnen laten zien en wij allemaal op nul zitten. We hopen dat dat binnen zestig dagen gebeurt: ons doel is tegen 15 april.

Daarnaast gaan wij in ons regionale programma’s economisch herstel zetten omdat al onze economieën zijn getroffen door Ebola. Die programma's zullen niet alleen betrekken hebben de opbouw van onze gezondheidszorg maar ook op onze infrastructuur, onderwijs en landbouw. De particuliere sector is een belangrijk doel van ons economisch herstel.

Dit weekend vieren we de Internationale Vrouwendag en dit jaar staat in het Parlement het versterken van vrouwen en meisjes door middel van onderwijs centraal. Wat is uw mening hierover?

Ik ben een zeer groot voorstander van onderwijs aan meisje. Toen ik in januari ons Parlement toesprak, heb ik gezegd dat de regering beleid zal maken voor gratis onderwijs voor al onze meisjes op de middelbare school. Bij de vieringen op op Internationale Vrouwendag, zal ik oproepen tot meer steun voor onderwijs aan meisje en ik denk dat mijn eigen ervaring een goed voorbeeld is.

Hoeveel meer vrouwelijke Presidenten zou u de komende jaren willen zien?

Als er het komende jaar twee of drie zouden bijkomen, zou ik gelukkig zijn. Echter, over 10 jaar moet de helft van alle Presidenten vrouw zijn.

REF. : 20150305STO31512

Bijgewerkt op: ( 05-03-2015 - 11:09)