14e samenwerkingsraad EU-Kazachstan

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 3 maart 2015.

Op dinsdag 3 maart 2015 is de samenwerkingsraad tussen de Europese Unie i (EU) en Kazachstan voor de 14e keer bijeengekomen. De minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kazachstan, de heer Erlan A. Idrissov, zat de vergadering voor. De heer Edgars Rinkēvičs, minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Letland, leidde de EU-delegatie. Voor de Europese Dienst voor extern optreden i was de secretaris-generaal, de heer Alain Le Roy, aanwezig.

De samenwerkingsraad herhaalde de toezegging van beide partijen de betrekkingen tussen de EU en Kazachstan op een aantal gebieden te willen versterken en nam nota van de vooruitgang die werd geboekt sinds de dertiende samenwerkingsraad in juli 2013. De samenwerkingsraad bevestigde dat beide partijen er belang bij hebben dat de nieuwe, versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Kazachstan en de Europese Unie zo spoedig mogelijk wordt ondertekend en bekrachtigd.

De samenwerkingsraad wees andermaal op het belang van een algehele uitvoering - regionaal zowel als nationaal - van de EU-strategie voor Centraal-Azië en toonde zich ingenomen met de inzet van Kazachstan in de regionale initiatieven van de EU voor Centraal-Azië. Tijdens de vergadering werd gepraat over de voortgang van concrete vlaggenschipinitiatieven, onder meer met betrekking tot rechtsstaat, onderwijs en milieu.

Daarnaast besprak de samenwerkingsraad een aantal kwesties die beide partijen aanbelangen, met name politieke hervormingen, rechtsstaat en mensenrechten, handel en economische betrekkingen, regionale samenwerking in Centraal-Azië en internationale kwesties.

De EU herhaalde dat zij het WTO i-lidmaatschap van de Republiek Kazachstan steunt. Dat lidmaatschap zou de resterende handelsbarrières helpen verwijderen en een extra stimulans zijn voor de bilaterale handel.

Regionale samenwerking in Centraal-Azië en internationale kwesties, waaronder Afghanistan, kwamen ook ter sprake. De samenwerkingsraad onderstreepte het belang van regionale samenwerking in Centraal-Azië als doeltreffend middel voor conflictpreventie en sociaal-economische ontwikkeling in de regio.