VNL: geen EU-bemoeienis met onze zorg

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op vrijdag 27 februari 2015.

Vragen van het Lid Van Klaveren (VNL) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp over het TTIP- vrijhandelsverdrag en het Nederlandse zorgstelsel.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘TTIP: Transatlantic trade deal text leaked to BBC’*?
  • 2. 
    Klopt het dat de EU in het TTIP-vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS stelt dat zij “het recht voorbehoudt om iedere noodzakelijke maatregel te nemen mbt gezondheidsdiensten, die publieke financiering ontvangen”? Zo ja, wat betekent dit concreet voor ons zorgstelsel?
  • 3. 
    In hoeverre bent u bekend met de zorg van partijen in Groot-Brittannië, waaronder UKIP, dat de EU buitenlandse organisaties in staat stelt - middels het TTIP-verdrag - om nationale overheden aan te klagen wanneer die als autonoom land hun zorgsysteem vormgeven?
  • 4. 
    Bent u van plan verschillende opt-outs te realiseren, waardoor onder andere de organisatie van het Nederlandse zorgstelsel een nationale aangelegenheid blijft en niet bepaald kan worden door de EU? Zo neen, waarom niet?
  • 5. 
    Bent u bereid binnen het Nederlandse zorgstelsel meer individuele keuzevrijheid te realiseren waardoor de nominale premie daalt, het eigen risico kan zakken en de zorg betaalbaarder wordt? Zo neen, waarom niet?

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-31631461