VNL: kabinet moet terreur veel harder bestrijden

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015.

Voorzitter, laat ik met iets positiefs beginnen: het is goed dat het wetsvoorstel dat nu voorligt eindelijk wordt behandeld. Er komen met deze wet meer mogelijkheden om de Nederlandse nationaliteit af te nemen bij terroristische misdrijven. En dat is prima.

Maar voorzitter, het is rijkelijk laat. En dat is tekenend voor de houding van dit kabinet als het aankomt op terreurbestrijding en het tegengaan van radicalisering en islamitisch extremisme.

De geweldsimams in Rijkswijk die eerst een visum ontvingen en pas na een mediastorm werden geweerd, geweldsimams die in Utrecht blijkbaar meer dan welkom zijn, het maanden wachten met voorleggen van dit voorstel aan de Tweede Kamer en uiteraard de behoudende inhoud van het wetsvoorstel.

Voorzitter, het ademt de ‘too little, too late-houding’ van dit kabinet.

We lezen bijvoorbeeld in het voorstel dat de minister bij terroristische misdrijven kan overgaan tot intrekking van het Nederlanderschap. ‘Kan overgaan’ moet uiteraard worden vervangen door ‘moet overgaan’.

Want welke garantie heeft Nederland dat de minister daadwerkelijk de nationaliteit zal intrekken? Deze minister van Veiligheid en Justitie staat natuurlijk niet bekend als heel daadkrachtig en moet ook nog eens rekening moet houden met de PvdA. Ook geen club van stevige maatregelen.

Voorzitter, het kabinet lijkt zich al in te dekken. Zo schrijft de minister namelijk dat er omstandigheden zijn, die reden kunnen vormen om van de intrekking af te zien. Kan de minister aangeven waarom hij bepaalde jihadisten die bijvoorbeeld zijn afgereisd naar Syrië of Irak het Nederlanderschap wil laten behouden?

Voorzitter, mijn fractie houdt er andere ideeën op na. De Rijkswet op het Nederlanderschap dient veel strenger te worden gemaakt. De minister moet bij alle vormen van terroristische misdrijven, van klein tot groot en van licht tot zwaar - daar waar mogelijk - overgaan tot intrekking van de Nederlandse nationaliteit. Hierover heeft mijn fractie ook een amendement ingediend.

Voorzitter, waarom wordt er verder niet aangesloten bij de veel strengere Britse wetgeving? Daar kan de nationaliteit al worden ingetrokken indien dit in het algemeen belang is. Waarom laten wij ons als het braafste jongetje van de klas weer beperken door Europese verdragen?

Verder voorzitter, zagen we twee weken geleden dat in België aan leden van Sharia4Belgium gevangenisstraffen van 12 jaar werden uitgedeeld. Maar in Nederland worden figuren met bivakmutsen, kaarten en tickets voor Syrië bizar genoeg naar huis gestuurd. Veel gekker moet het niet worden.

Voorzitter, in het huidige wetsvoorstel wordt de strafmaat uit het Wetboek van Strafrecht van maximaal 8 jaar overgenomen. Wij vinden echter dat dit strafmaximum fors verhoogd moet worden, van 8 naar 12 jaar. Ook op dit punt hebben wij een amendement ingediend. Laten we hier een voorbeeld nemen aan de Belgen.

Voorzitter, ik rond af. Dit behoudende wetsvoorstel is slechts een onderdeel van de kabinetsaanpak om jihadisme en terrorisme te bestrijden. Ook de andere kabinetsmaatregelen zijn niet toereikend en moeten snel worden vervangen door veel steviger beleid.

Voorzitter, dat betekent fors investeren in onze veiligheidsdiensten, een strengere bewaking van Joodse instellingen en het sluiten van de grenzen voor Syriëgangers. Mochten zij toch Nederland binnenkomen dan dienen zij te worden vastgezet middels administratieve detentie.

Verder, voorzitter, zijn wij voor sluiting van moskeeën waar wordt opgeroepen tot geweld, voor uitzetting van radicale imams, het weren van geweldspredikers van elders en voor stopzetting van buitenlandse financiering van islamitische instellingen. Graag horen wij wanneer het kabinet, net zoals in Oostenrijk, met concrete voorstellen komt.