De hervorming van de EU-emissiehandel in een notendop

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015, 17:49.

De milieucommissie heeft de hervorming van het EU-emissiehandelssysteem gesteund om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. De wetsontwerpen moeten de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod op de emissierechtenmarkt aanpakken en zo de weg vrijmaken voor stimulering van groene investeringen.

Het emissiehandelssysteem is een hulpmiddel om de industriële uitstoot van broeikasgassen te verminderen: energiebedrijven en luchtvaarmaatschappijen kunnen emissierechten kopen over verkopen voor een prijs die hen moet stimuleren energiebesparende en emissiereducerende maatregelen na te streven.

Wat is niet goed aan het huidige systeem?

Momenteel zijn deze vergunningen erg goedkoop omdat de vraag door de crisis, gedaald is, terwijl het aanbod constant is gebleven. In 2013 was er een overschot van ongeveer 2 miljard emissierechten wat tot meer dan 2,6 miljard zou kunnen groeien tegen 2020. Een groot overschot vermindert de prikkels voor groene investeringen en de efficiëntie van het systeem in de strijd tegen klimaatverandering.

Hoe kan het worden opgelost?

Om deze situatie op te lossen is het voorstel om een marktstabiliteitreserve te kunnen creëren indien het overschot een bepaalde drempel overschrijdt. Emissierechten zouden dan van de markt worden gehaald en in de reserve geplaatst om onevenwichtigheden te voorkomen. Indien nodig kunnen rechten uit de reserve terugstromen naar de markt.

Volgende stappen

Het EP stelt voor om een marktstabiliteitsreserve te introduceren tegen eind 2018. De leden en de Raad starten nu de onderhandelingen om een definitief akkoord te bereiken.

REF. : 20150225STO26902