5,1 miljoen Europese steun voor ontslagen werknemers in België

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 februari 2015, 12:52.

Ongeveer 2500 werknemers die in 2013 en 2014 ontslagen zijn in België i moeten 5,1 miljoen euro EU-steun krijgen om een baan te vinden. Dat werd aanbevolen door de Begrotingscommissie op donderdag. De steun van het Europees Fonds voor aanpassing aan de Globalisering i (EFG) moet nog worden goedgekeurd door het voltallige Parlement en de Raad van Ministers i.

 

Land, stad, Regio

Onderneming

Aantal begunstigden

Bedrag

in euro

Sector

Rapporteur in het EP

België, La Louvière, (Henegouwen)

Duferco, NLMK

701

981 956

Producent

Staal

Andrej Plenković (EVP, HR)

België, Auvelais (Namen)

Saint-Gobain Sekurit Benelux SA

257

1 339 928

Producent

Veiligheids-glas

Automobiel-

industrie

Liadh Ní Riada (GUE/NGL, IE)

België, Gosselies (Charleroi)

Caterpillar Belgium S.A.

630

1 222 854

Fabrikant

machines

Anneli Jäätteenmäki (ALDE, FI)

België, Luik

ArcelorMittal Liège S.A.

910

1 591 486

Producent

Staal

Victor Negrescu (S&D, RO)

België: Productie van staal, machines en veiligheidsglas

Een scherpe daling van het marktaandeel van de Europese Unie i op het gebied van de productie van staal dwong staalproducenten Duferco om te sluiten en NLKM om de omvang van zijn activiteiten te verminderen. Daardoor verloren 708 mensen hun baan in Henegouwen, een voormalige mijnbouwregio en staalbekken waar het werkloosheidscijfer momenteel 17,7% bedraagt. De EFG-steun voor een bedrag van € 981.956 zal helpen een deel van de kosten voor omscholing en het zoeken naar werk van 701 ontslagen werknemers te betalen.

In een aparte aanvraag voor de staalindustrie heeft België een beroep gedaan op het EFG voor een bedrag van € 1.591.486. Het gaat om ArcelorMittal in Luik, waar 910 ontslagen werknemers moeten omscholen of een nieuwe baan vinden.

Saint-Gobain Sekurit, dat veiligheidsglas produceerde voor de auto-industrie in Auvelais te Namen - een regio met grote economische en sociale problemen - moest haar site sluiten als gevolg van de stijging van de invoer en afname in de vraag naar zijn producten in de EU. De Belgische autoriteiten verzochten om een bijdrage van € 1.339.928 uit het EGF om de helft van de totale kosten te betalen voor de zoektocht naar nieuw werk voor 257 mensen, voornamelijk werkzaam in de productielijnen.

De machinefabrikant Caterpillar verhuisde zijn productie naar derde landen als gevolg van de daling van de vraag naar zijn producten in Europa i. De site Gosselies (regio Charleroi) verminderde de productie, resulterend in ontslagen in een regio waar de participatiegraad slechts 52% bedraagt. De bijdrage van € 1.222.854 financiering zal 630 werknemers helpen een nieuwe baan te vinden.

Volgende Stappen

Het voltallige Parlement zal naar verwachting stemmen over de aanvragen tijdens de plenaire zitting in maart. Het besluit van de Raad wordt verwacht op 9 maart.

Algemene informatie

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de Globalisering is opgericht om extra steun te verlenen aan werknemers die worden ontslagen als gevolg van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen ten gevolge van de globalisering of de financiële crisis, en om hen te helpen een nieuwe baan te vinden. Tussen 2014 en 2020 bedraagt het jaarlijkse maximumbedrag van het fonds 150 miljoen euro.

De ontslagen werknemers profiteren van maatregelen zoals steun voor de oprichting van een zaak, steun voor het zoeken naar werk, professioneel advies en een verscheidenheid aan opleidingen. In de meeste gevallen hebben de nationale autoriteiten al maatregelen genomen en hebben zij aanvragen ingediend om die kosten te vergoeden door de EU.

REF. : 20150225IPR25571