Griekenland moet uit de euro

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 25 februari 2015.

Voorzitter, de Grieken kregen bijna 200 miljard euro aan Europese noodsteun. Nederland schreef een cheque uit voor 12 miljard en staat daarnaast voor nog eens 6 miljard garant. Dat is meer dan duizend euro per Nederlander.

Voorzitter, dat geld hadden we beter kunnen besteden in ons eigen land. Alles beter dan het kunstmatig beademen van Griekenland.

Er is, Voorzitter, geen enkele garantie dat Athene de afgesproken hervormingen ook zal doorvoeren. Behalve dan misschien linkse voorstellen die heel veel geld zullen kosten, zoals het verhogen van het minimumloon.

Voorzitter, ik voorspel u: over vier maanden staan we hier opnieuw en zijn de problemen alleen maar groter geworden. Laten we niet langer doormodderen maar het probleem nu eens eindelijk structureel aanpakken. De oplossing is simpel: Griekenland moet uit de euro.

Voorzitter, ook het akkoord van Minsk is een mislukking. Merkel en Hollande worden door Poetin niet serieus genomen. Is het kabinet bereid zich aan te sluiten bij het overleg tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voor eventuele nieuwe sancties tegen Rusland?

Voorzitter, de daders van de aanslag op de MH17 mogen hun straf nooit ontlopen. De premier zegt dat de toezegging van Oekraïne is gekregen dat geen amnestie zal worden verleend. Heeft het kabinet die garantie ook van Rusland?

Voorzitter, we willen graag dat het kabinet bij zowel Rusland als Oekraïne aandringt op een schriftelijke verklaring die garandeert dat de daders of verantwoordelijken nooit amnestie zullen krijgen.

Dank u wel.