Aanlandingsverplichting van vis: de Raad keurt het politiek akkoord tussen de instellingen goed

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 20 februari 2015.

Het Comité van permanente vertegenwoordigers — Coreper — heeft op 20 februari 2015 de definitieve compromistekst over de tenuitvoerlegging van de aanlandingsverplichting in de visserij oftewel de "omnibus-verordening" goedgekeurd.

Op 29 januari 2015 hebben de Raad en het Europees Parlement in een tweede informele trialoogvergadering voorlopige politieke overeenstemming bereikt over de "omnibusverordening".

Als de definitieve tekst beschikbaar is, zal de verordening op de agenda van het Europees Parlement en van de Raad worden gezet voor definitieve vaststelling.

Een kerndoelstelling van het herziene gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) is de geleidelijke eliminatie van de teruggooi in alle EU-visserijen door middel van de invoering van een aanlandingsplicht voor alle soorten. De "omnibusverordening" bevat een pakket wijzigingen in bestaande verordeningen inzake technische maatregelen en controle, met als doel de aanlandingsplicht in te voeren die onder het herziene GVB is overeengekomen.

De Raad en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over een aantal punten met betrekking tot het vereenvoudigen van de bepalingen en het verminderen van de administratieve last voor vissers en controle-instanties. Daarnaast:

  • zal de Commissie jaarlijks een verslag opstellen over de toepassing van de aanlandingsplicht, op basis van de beschikbare informatie die zij ontvangt van de lidstaten, de adviesraden en andere relevante bronnen
  • is bevestigd dat het ontstaan van parallelmarkten voor ondermaatse vis moet worden voorkomen
  • is een pragmatische oplossing voor de opslag van vis aan boord van vissersvaartuigen overeengekomen.