Persverklaring van voorzitter Donald Tusk na afloop van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op donderdag 12 februari 2015.

Goedenavond, Wij hebben zojuist urenlange besprekingen afgerond over drie grote uitdagingen waarvoor Europa zich geplaatst ziet.

Ten eerste, Oekraïne. President Porosjenko schetste de verschrikkelijke situatie in zijn land als gevolg van de Russische agressie. Hij gaf ons een ontnuchterende beoordeling van het akkoord dat vanochtend in Minsk is bereikt.

Wij danken bondskanselier Merkel en president Hollande voor hun inspanningen, die essentieel zijn voor de vrede in Oekraïne. Zij hebben de resultaten van de gesprekken in Minsk toegelicht. Wij geven het onze voorzichtige steun. Woorden die op papier zijn gezet, moeten in concrete daden worden omgezet. Het staakt-het-vuren moet in acht genomen worden. Er moet een echte de-escalatie van het conflict komen. Het gaat hier niet alleen om de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Oekraïne. De hele geopolitieke orde in Europa sinds 1989 staat op het spel.

Wij zijn voorbereid op elke ontwikkeling, goed of slecht. Ons debat spitste zich toe op de vraag hoe wij de uitvoering van het akkoord kunnen ondersteunen. Wordt het niet uitgevoerd, dan zullen wij niet aarzelen om de nodige stappen te ondernemen. Wij zijn eensgezind. Wij blijven dezelfde koers aanhouden.

De Europese Unie wordt niet alleen geconfronteerd met bedreigingen voor de vrede van buitenaf, maar heeft ook vijanden binnenin. Slechts vijf weken geleden doodden terroristen 17 mensen in Frankrijk.

Wij zullen samenwerken om aan die bedreiging het hoofd te bieden, niet met emoties of overdreven reacties, maar met kalmte en vastberadenheid. Wij hebben overeenstemming bereikt over nieuwe prioriteiten in de strijd tegen het terrorisme. Een akkoord over de uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers binnen de Europese Unie is absoluut noodzakelijk. Dat akkoord moet er snel komen.

Wat Griekenland betreft, heeft de voorzitter van de Eurogroep ons geïnformeerd over de intensieve discussie die de ministers van Financiën gisteren hebben gevoerd. De Europese Raad heeft over dit vraagstuk geen onderhandelingen aangeknoopt. Vandaag hebben premier Tsipras en de voorzitter van de Eurogroep de instellingen verzocht om te werken aan een technische beoordeling. Doel is de totstandbrenging van een gemeenschappelijke basis voor de vergadering van de Eurogroep volgende week maandag.

Ook hebben wij gesproken over een verbetering van het economisch beleid in de eurozone. Na het recente besluit van de ECB is het van vitaal belang dat de nationale economieën volledig verenigbaar zijn met de monetaire unie. Om dat te realiseren vergen structurele hervormingen een sterke politieke inbreng op nationaal niveau. Wij zullen blijven toewerken naar een echte economische en monetaire unie.

Dit was een "informele" top. Toch hebben wij reële vooruitgang geboekt. Binnen vijf weken komen wij opnieuw bijeen, in maart. Tot die tijd zullen wij de ontwikkelingen van nabij volgen. Dank u.