Schulz: "Het is aan ons om mensen in Europa te beschermen tegen terreuraanslagen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 12 februari 2015, 17:45.

Martin Schulz © European Union 2014 - European Council

Martin Schulz heeft opgeroepen tot nieuwe maatregelen om terrorisme te bestrijden, met inbegrip van extra middelen voor rechtbanken en veiligheidsdiensten en een strategie om te voorkomen dat jongeren radicaliseren. De EP i-voorzitter sprak aan het begin van een buitengewone Europese top op 12 februari. "Het is aan ons om mensen in Europa i te beschermen tegen terreuraanslagen."

Schulz zei dat een nieuwe aanpak nodig was omdat de aard van de terroristische bedreigingen in de afgelopen jaren is veranderd. Het Parlement is voorstander van een multidimensionale aanpak gericht op preventie, bescherming en vervolging.

Een deel hiervan is radicalisering bij jongeren voorkomen. "Dit zijn mensen die zijn geradicaliseerd terwijl zij in ons midden leven," zei hij. Radicalisering in gevangenissen moet ook worden aangepakt evenals websites die aanzetten tot terreuraanslagen.

Hoewel de controles aan de buitengrenzen van de EU moeten worden versterkt, moet de vrijheid van verkeer binnen het Schengengebied i niet worden ingeperkt, zei Schulz. Hij benadrukte ook dat het Parlement zich inzet om wetgeving voor de uitwisseling van persoonsgegevens van passagiers tussen de lidstaten tegen het einde van het jaar aan te nemen. Schulz waarschuwde echter dat een evenwichtige oplossing nodig is, met inbegrip van sterke waarborgen van de grondrechten.

Daarnaast zei hij dat veiligheidsdiensten meer middelen moeten krijgen om beschikbare gegevens te kunnen analyseren, waarbij hij benadrukt dat veel daders van terreuraanslagen de afgelopen jaren al bij de autoriteiten bekend waren. "We lopen het risico om in gegevens te verdrinken en de mogelijkheid om die gegevens effectief te interpreteren, te verliezen."

De EP-voorzitter herhaalde de oproep van het Parlement voor een alomvattend migratiebeleid van de EU. Hij verwees naar de ramp op maandag, toen de Italiaanse kustwacht 80 mensen redde, afkomstig uit Libië op rubberboten zonder voedsel en water maar 300 van hen zijn nog steeds vermist: "Eens te meer werd het flagrante gebrek aan een goed EU-migratiebeleid duidelijk gemaakt."

De top zal zich ook richten op de verdieping van de Economische en Monetaire Unie i. Schulz drong aan op de noodzaak om het Parlement volledig te betrekken bij het proces. Hoofdpunten in het EP zijn het waarborgen van democratische verantwoording, het verbeteren van de coördinatie van het economisch beleid, het waarborgen van de eenheid van de EU en meer aandacht voor werkgelegenheid en sociale bescherming. Dit moet worden bereikt met behulp van de bestaande EU-verdragen.

Schulz was ook ingenomen met de resultaten van de onderhandelingen over Oekraïne in Minsk. "We zijn allemaal echt opgelucht dat op het einde een gemeenschappelijk standpunt kon worden bereikt," zei hij, eraan toevoegend dat de EU een belangrijke rol te spelen heeft. "Zij moet haar eenheid bewaren ten koste van alles en klaar zijn om Oekraïne te ondersteunen."

REF. : 20150212STO23402