Parlement hervat onderzoek naar door de CIA geleide operaties in EU-landen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 12 februari 2015, 15:51.

Birgit Sippel i en Elmar Brok i

De martelingsmethoden van de CIA hebben weer geleid tot een debat in het Parlement in de nasleep van de publicatie van een rapport door de Amerikaanse Senaat over het detentie- en ondervragingsprogramma van de CIA. De leden werd op 11 februari gevraagd om over twee verschillende resoluties te stemmen waarin één werd aangenomen. We spraken met S&D-lid Birgit Sippel en EVP i-lid Elmar Brok om erachter te komen waarom hun fracties verschillende opvattingen hadden over de kwestie.

Het Parlement besprak al de vermeende samenwerking van lidstaten met de CIA in 2006 maar door de recente onthullingen in het rapport van de Amerikaanse Senaat, besloten de leden in december om de kwestie opnieuw te bespreken. De resolutie van het Parlement, aangenomen op 11 februari, vraagt de EP-commissies i Buitenlandse zaken en Burgerrechten en de subcommissie Mensenrechten om hun onderzoek te hervatten en roept de EU-landen i op om deze beschuldigingen ook te onderzoeken.

Sippel, die meeschreef aan de resolutie die werd aangenomen, zei: "Het vertrouwen tussen de VS en de EU heeft een ernstige deuk opgelopen. Foltering is niet alleen een misdaad volgens de normen van het internationaal mensenrecht maar plaatst ook vraagtekens bij de basis van onze waarden: het respect voor de menselijke waardigheid. Het is een schande dat sommige lidstaten hebben meegewerkt aan deze strafbare feiten, hetzij door het verstrekken van geheime detentiecentra of door het toestaan van geheime vluchten met gevangen over hun grondgebied Ze moeten nu strafzaken beginnen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn."

Echter, niet alle leden van het EP steunden de resolutie die werd aangenomen. De Europese Volkspartij en de Fractie Europese Conservatieven en Hervormers i dienden een ander resolutievoorstel in wat niet is aangenomen.

Brok liet weten: "Het is schandalig dat de sociaaldemocraten en liberalen een deal maken met rechtse populisten, anti-Europeanen en communisten wat Washington van ons zal vervreemden. Amerika heeft een belangrijk gebaar naar Europa gemaakt en heeft het CIA detentie- en ondervragingsprogramma kritisch behandeld. Het rapport laat een duidelijke boodschap ter ondersteuning van een democratisch politiek systeem zien. Het zou nu aan ons zijn geweest om een positief signaal naar Amerika te sturen, want het is belangrijk dat we samenwerken in de strijd tegen het wereldwijde terrorisme."

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20150211STO22807