Stop de afbraak van defensie

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Defensie over het bericht dat de krijgsmacht niet klaar is voor een situatie van oorlogsdreiging.

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Leger niet klaar voor oorlogsdreiging’*?
  • 2. 
    Begrijpt u dat de voorzitter van de vereniging van marineofficieren aan de bel trekt over de staat van de krijgsmacht, waar al jaren sprake is van een tekort aan goed materieel, zelfs brandstof, een grotere uit- dan instroom en een ‘braindrain’? Graag een toelichting.
  • 3. 
    Deelt u onze visie dat het zeer zorgelijk is dat liefst 20% van de militairen solliciteert naar een functie buiten de defensieorganisatie? Zo neen, waarom niet?
  • 4. 
    In hoeverre begrijpt u dat de (terechte) onvrede van het defensiepersoneel samenhangt met de jarenlange 0-lijn, het AOW-gat, het wegvallen van oefentoelages en de slechts gedeeltelijke compensatie van de WUL?
  • 5. 
    Bent u bereid eindelijk een cao af te sluiten en te zorgen voor een loonsverhoging van 10% voor het defensiepersoneel, om daarmee de enorm verslechterde arbeidsomstandigheden van de afgelopen jaren enigszins recht te trekken?
  • 6. 
    Bent u bereid om met de minister van Ontwikkelingssamenwerking te kijken hoe de niet-juridisch verplichte gelden van dat ministerie ingezet kunnen worden voor de gevraagde loonsverhoging van 10%? Zo neen, waarom niet?
  • 7. 
    Ziet u het belang in van het nakomen van de afgesproken navo-norm van 2%, en daarmee de noodzaak van het verhogen van het defensiebudget met minimaal €5 miljard?

*http://m.ad.nl/ad/m/nl/1012/Nederland/article/detail/3848661/2015/02/11/Leger-niet-klaar-voor-oorlogsdreiging.dhtml?originatingNavigationItemId=5585