VNL: Griekenland moet uit de euro

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015.

Voorzitter, laten we elkaar niet langer voor de gek houden. Griekenland moet zo snel mogelijk uit de euro. Griekenland had natuurlijk nooit tot de euro mogen toetreden. De Griekse fiscaal-economische cultuur wijkt veel te veel af. Corruptie is wijdverspreid. Griekenland raakte in financiële nood door te frauderen met begrotingscijfers en wordt kunstmatig in leven gehouden door de Noord-Europese belastingbetaler.

Voorzitter, je zou denken dat de Grieken daarvoor dankbaar zouden zijn. Maar nee, het land heeft gekozen voor radicaal-linkse leiders die zich aan geen enkele afspraak houden en weigeren hun schulden terug te betalen.

Beseffen zij niet dat hardwerkende Nederlanders massaal hebben meebetaald aan de redding van Griekenland? Mensen die al jarenlang zuchten onder de belasting- en accijnsverhogingen van de VVD?

Voorzitter, we zijn helemaal klaar met Griekenland.

Alan Greenspan de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, voorspelde begin deze week dat het uiteindelijk onvermijdelijk is dat Griekenland uit de muntunie verdwijnt. Die mening delen wij. Is het kabinet bereid om bij de Europese top in te zetten op een vertrek van de Grieken uit de eurozone?

Ook voor de Grieken zelf, Voorzitter, is een vertrek het beste. Zij worden dan niet langer gevangen gehouden in het mislukte euro-experiment en kunnen met een eigen munt weer proberen te zorgen voor enige economische groei.

Voorzitter, hoe meer armlastige landen de euro verlaten, hoe beter. De Europese Unie moet worden ontmanteld. Hopelijk is een Grexit hiervoor de eerste stap.