VNL: verdubbel het AIVD-budget

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015.

Voorzitter, de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan zei het ooit heel mooi: “Westerse inlichtingendiensten zijn de ogen en oren van de vrije wereld”. Dat gold toen in de Koude Oorlog tegen het communisme en dat geldt nu in de strijd tegen het jihadisme.

Voorzitter, al veel eerder stelde mijn fractie dat de bezuinigingen op de inlichtingendiensten volstrekt onverantwoord zijn. Het leidde tot een uittocht van waardevolle medewerkers, die we op dit moment keihard nodig hebben.

Iedereen met een beetje verstand weet dat de inlichtingendiensten structureel veel meer geld moeten krijgen. Terwijl de kans op een aanslag in Nederland nog nooit zo groot is geweest, doet het kabinet slechts een onderzoekje naar de financiële middelen.

Voorzitter, onze gehele veiligheidsketen staat onder immense druk. De besparingen op politie gaan, ondanks de terreurdreiging, gewoon door.

Voorzitter, agenten moeten nú al meer doen met minder geld. Burgemeesters en politieleiding luiden hierover tevergeefs de noodklok bij de minister van Veiligheid en Justitie, een minister die niet meer op zijn zeer belangrijke taak is berekend. Een minister die ICAO en IKEA door elkaar haalt en voeten aan de pols wil houden, kan beter naar huis gaan.

Voorzitter, het gebrek aan mankracht speelt ook bij de marechaussee. Om de nieuwe beveiligingstaak in te kunnen vullen, vermindert het kabinet de grensbewakingscapaciteit. De poort gaat zo steeds verder open voor illegalen, terugkerende jihadisten en kalasjnikovs.

Voorzitter, er moet snel veel meer capaciteit komen. Wij pleiten voor een deltaplan voor onze nationale veiligheid: draai alle bezuinigingen terug en trek miljarden uit voor het versterken van onze politie, krijgsmacht, marechaussee en inlichtingendiensten. Maak van de bestrijding van wapenhandel opnieuw een landelijke prioriteit en zet iedereen die de nationale veiligheid bedreigt vast, desnoods via administratieve detentie.

Vorige maand, Voorzitter, stemden 135 Kamerleden tegen onze motie om het budget voor de inlichtingendiensten te verdubbelen. Wij hopen dat we vandaag meer steun zullen krijgen.

En, Voorzitter, de minister van Veiligheid en Justitie, wens ik power, power, power.