Syrië en Irak: "Woorden zijn niet genoeg om de mensen in deze regio te helpen"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015, 17:50.

vlnr: Boven: Christos Stylianides, Elmar Brok en Victor Boştinaru. Midden: Charles Tannock, Marietje Schaake en Javier Couso Permuy. Beneden: Alyn Smith, James Carver en Marie-Christine Arnautu

Als gevolg vanhet aanhoudende conflict hadden 12,2 miljoen Syriërs in januari humanitaire hulp nodig. In het debat op 11 februari veroordeelden de EP-leden het geweld door de Islamitische Staat en zij pleitten voor meer steun aan de slachtoffers. Tijdens het debat spraken de leden ook over maatregelen met betrekking tot EU-burgers die zich bij jihadi groepen aansluiten en voor meer samenwerking met andere landen.

De Commissaris voor humanitaire hulp, Christos Stylianides i, beschreef de humanitaire situatie in Irak, Syrië en buurlanden als "verwoestend". Rond de 20 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan hulp," zei hij bij de presentatie van een nieuw initiatief van de Commissie, dat € 1 miljard extra zal bieden voor hulp.

Elmar Brok, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, pleitte voor een bredere coalitie tegen IS: "Qatar, Iran, Turkije, iedereen moet van deze coalitie deel uitmaken om een einde te maken aan wat IS daar doet."

Victor Boştinaru (S & D) beschreef de situatie in de regio als "een van de ernstigste humanitaire crises in de hedendaagse geschiedenis." Hij voegde eraan toe: "woorden alleen zijn niet genoeg om de mensen in deze regio te helpen. We moeten rekenen op de Commissie en de internationale gemeenschap en de lokale en regionale actoren hebben een belangrijke rol te spelen."

Charles Tannock (ECR) riep op tot meer actie met betrekking tot EU-burgers die zich bij IS en andere jihadistische groepen aansluiten: "We moeten het verzamelen van inlichtingen coördineren en delen en ervoor te zorgen dat de wetten van kracht zijn in onze lidstaten om diegenen die wreedheden hebben begaan, zoals ontvoeringen, bomaanslagen, gedwongen religieuze bekeringen en rituele executies van gijzelaars in koelen bloede, te vervolgen.

Marietje Schaake i (ALDE) sprak over het gebrek aan hulp en onderwijs voor jongeren in de regio. "Wanneer zal het risico op een verloren generatie omgezet worden in een sombere realiteit? We kunnen dit niet laten gebeuren,” zei ze. Ze riep de EU op haar inspanningen te vergroten en meer te samenwerken met partners in het Midden-Oosten.

Javier Couso Permuy (GUE/NGL) zei: “We moeten stoppen met de financiering van elke vorm van milities en het kopen van olie uit de olievelden gecontroleerd door de Islamitische Staat."

Alyn Smith (GROENEN/EVA) zei dat de Islamitische Staat “zowel gevolg als oorzaak" is van de problemen in de regio. "De EU heeft hierin schonere handen dan de meeste lidstaten en wij steunen de Commissie bij haar inspanningen."

James Carver (EFDD) uitte kritiek op de houding van de Saoedische en Qatari overheden richting IS.

Marie-Christine Arnautu, een niet-ingeschreven lid uit Frankrijk zei: "Normalisering van de diplomatieke betrekkingen met Syrië is noodzakelijk voor de humanitaire samenwerking, maar ook voor vernieuwde samenwerking met de Syrische troepen voor de bestrijding van de jihadistische cellen."

REF. : 20150211STO22806