EP: aanpak terrorisme hoeft niet ten koste van privacy burgers te gaan

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 februari 2015, 13:24.

EP-leden i dringen aan op betere controle aan de Europese buitengrenzen, inclusief vliegvelden. 

Om de EU te beschermen tegen terroristische aanslagen moeten de buitengrenzen van het Schengengebied i beter worden gecontroleerd, moet er een betere uitwisseling van informatie tussen lidstaten plaatsvinden en moet er meer worden gedaan tegen radicalisering, zo stelt het EP i in een resolutie die woensdag is aangenomen.

EP-leden roepen de lidstaten ook op voorgang te maken met de behandeling van het gegevensbeschermingspakket zodat dit in parallel met de EU-richtlijn voor passagiersgegevens (PNR) behandeld kan worden, waardoor er een volledig pakket met privacy regels kan worden aangenomen.

De resolutie is aangenomen met 532 stemmen voor, 136 tegen en 36 onthoudingen.

Anti-terreurmaatregelen niet ten koste van grondrechten

EP-leden zegden toe ervoor te ijveren dat de PNR-richtlijn voor het eind van het jaar gereed is en dringen er bij de Raad i op aan haast te maken met het gegevensbeschermingspakket zodat er over beide pakketten gelijktijdig kan worden onderhandeld. Doel hierbij is te komen tot een vorm van gegevensverzameling en -uitwisseling die is gebaseerd op een coherent gegevensbeschermingskader.

Europese jihadisten

In de resolutie roept het EP de lidstaten op radicalisering aan te pakken door onder meer te investeren in onderwijs en sociale programma's, aanmoediging van terrorisme op het internet in te dammen, rekrutering van strijders te ontmoedigen, financiële steun aan terroristische organisaties een halt toe te roepen en wapensmokkel aan te pakken.

Meer controle buitengrenzen

EP-leden vinden dat landen meer moeten doen om mogelijke terroristen het reizen onmogelijk te maken, onder meer via betere grenscontroles. Het vrij reizen binnen het Schengengebied moet niet worden aangetast, maar lidstaten worden wel aangemoedigd bestaande regels aan te scherpen, bijvoorbeeld die op basis waarvan tijdelijke documentencontroles mogelijk zijn. Ook kunnen lidstaten beter gebruik maken van het Schengen Informatie Systeem (SIS), zo vindt het EP.

Meer samenwerken en informatie beter delen

Lidstaten moeten het uitwisselen van informatie tussen opsporingsdiensten en EU-agentschappen i verbeteren. Vooral Europol en Eurojust moeten volgens het EP relevantere informatie ontvangen van nationale diensten. Ook stelt de resolutie dat er een Europees antiterreur platform binnen Europol moet komen.

Procedure: Niet-wetgevende resolutie

REF. : 20150206IPR21217