Witwassen van geld De Raad hecht zijn goedkeuring aan een akkoord met het EP

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 10 februari 2015.

De Raad i heeft op 10 februari 2015 een akkoord met het Europees Parlement i over aangescherpte regels ter voorkoming van het witwassen van geld en het financieren van terrorisme op goedgekeurd.

De richtlijn en de verordening versterken de EU-bepalingen tegen het witwassen van geld en zorgen voor samenhang met de op internationaal niveau gevolgde aanpak. De ontwerpverordening heeft meer specifiek betrekking op de informatie die bij overschrijvingen van geld moet worden gevoegd..

Internationale aanbevelingen

De teksten geven uitvoering aan de aanbevelingen van de Financiële-actiegroep (Financial Action Task Force - FATF), die wordt beschouwd als een wereldwijde referentie voor de regels ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De EU-regels gaan op bepaalde punten verder dan hetgeen de FATF verlangt en bevatten aanvullende garanties.

De aangescherpte regels weerspiegelen het feit dat de EU haar wetgeving aan moet passen om rekening te houden met de ontwikkeling van de technologie en andere middelen waarover criminelen beschikken. De belangrijkste elementen zijn:

Uitbreiding van de werkingssfeer van de richtlijn, de invoering van eisen voor een groter aantal bedrijven. Dit wordt bereikt door de drempel voor contante betalingen te verlagen van 15 000 euro tot 10 000 euro voor handelaren in goederen, en door de richtlijn ook van toepassing te maken op aanbieders van kansspeldiensten;

De toepassing van een op het risico gebaseerde aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van een op feiten gebaseerde besluitvorming, om scherper op risico’s te focussen. Het verstrekken van richtsnoeren door de Europese toezichthoudende autoriteiten i;

Strengere regels inzake cliëntenonderzoek. Meldingsplichtige entiteiten als banken zijn verplicht verscherpte maatregelen te nemen indien de risico’s groter zijn, en kunnen vereenvoudigde maatregelen nemen indien de risico’s aantoonbaar geringer zijn.

Uiteindelijke begunstigden

Het pakket bevat specifieke bepalingen over de uiteindelijke begunstigde ondernemingen. Informatie over de uiteindelijke begunstigden zal worden opgeslagen in een centraal register dat toegankelijk is voor de bevoegde autoriteiten, de financiële inlichtingeneenheden en meldingsplichtige entiteiten zoals banken. De overeengekomen tekst maakt het bovendien mogelijk dat personen die een rechtmatig belang kunnen aantonen, toegang hebben tot de volgende opgeslagen gegevens:

naam;

geboortemaand en geboortejaar;

nationaliteit;

woonstaat;

aard en omvang (bij benadering) van het gehouden of genoten financieel belang.

De lidstaten die dat wensen, kunnen gebruik maken van een openbaar register. Voor trusts zal de centrale registratie van gegevens betreffende de uiteindelijk begunstigden worden gebruikt wanneer aan de trust fiscale gevolgen zijn verbonden.

Gokspelen

Voor gokdiensten die hogere risico’s opleveren, bepaalt de overeengekomen tekst dat dienstverleners de nodige zorgvuldigheid betrachten bij transacties van 2000 euro of meer. In bepaalde omstandigheden waaraan een aangetoond laag risico is verbonden, moet het de lidstaten worden toegestaan om bepaalde kansspeldiensten in strikt beperkte gevallen waarin het gerechtvaardigd is, van sommige of alle voorschriften vrij te stellen. Deze vrijstellingen zullen worden onderworpen aan een specifieke risicobeoordeling. Casino's zullen niet van vrijstellingen kunnen profiteren.

Sancties

Wat sancties betreft, voorziet de tekst in een maximale geldboete van ten minste tweemaal het bedrag van het voordeel dat de inbreuk heeft opgeleverd of ten minste 1 miljoen euro. Voor inbreuken waarbij kredietinstellingen of financiële instellingen betrokken zijn, wordt voorzien in:

een maximale geldboete van ten minste 5 miljoen euro of tot 10 % van de totale jaaromzet in geval van een rechtspersoon;

een maximale geldboete van ten minste 5 miljoen euro in geval van een natuurlijk persoon.

Volgende stappen

Op 16 december 2014 is er een akkoord met het Europees Parlement bereikt. De goedkeuring van dat resultaat door de Raad maakt de weg vrij voor vaststelling van het pakket in tweede lezing.

De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationaal recht. De verordening zal rechtstreeks toepasselijk zijn.

Texts of the regulation and directive on money laundering as agreed on 10 February 2015

Statements on money laundering approved on 10 February 2015

Financial Action Task Force

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN