Politiemissie van de EU in Afghanistan: nieuw missiehoofd benoemd

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 10 februari 2015.

Pia Stjernvall is benoemd tot hoofd van de politiemissie van de EU in Afghanistan (EUPOL Afghanistan). Mevrouw Stjernvall, uit Finland, treedt op 16 februari 2015 in functie, nadat zij sinds juni 2014 plaatsvervangend hoofd van de missie is geweest.

EUPOL Afghanistan, een civiele missie in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, is in 2007 in het leven geroepen. Op 17 december 2014 heeft de Raad i het mandaat van EUPOL Afghanistan verlengd tot en met 31 december 2016. De missie maakt deel uit van de langetermijnbetrokkenheid van de EU en draagt bij tot de algemene politieke en strategische doelstellingen van de EU in Afghanistan.

EUPOL Afghanistan speelt een cruciale rol in het geheel van inspanningen in EU- en breder internationaal verband ter ondersteuning van de ontwikkeling van het land. De missie werkt samen met de Afghaanse regering ter versterking van de civiele politiemacht die onder een beter rechtsstatelijk kader en met eerbiediging van de mensenrechten opereert.

EUPOL Afghanistan is actief op drie belangrijke gebieden:

institutionele hervorming van het ministerie van Binnenlandse Zaken,

professionalisering van de Afghaanse nationale politie en

ontwikkeling van koppelingen tussen justitie en politie,

met een sterke nadruk op de integratie van corruptiebestrijding, mensenrechten en gender in alle acties.

De steun van de missie wordt verleend door de speciale politiefunctionarissen en rechtsstaatdeskundigen uit lidstaten van de EU, door middel van het geven van advies in de betrokken Afghaanse instellingen, d.w.z. het ministerie van Binnenlandse Zaken, de Afghaanse nationale politie, het ministerie van Justitie en het openbaar ministerie.

Het besluit tot benoeming van mevrouw Stjernvall is genomen door het Politiek en Veiligheidscomité van de Raad.

Fact sheet EUPOL Afghanistan, January 2015

×

Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN