Kinderontvoering door ouders: de strijd om kind uit buitenland terug te halen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 10 februari 2015, 15:20.

Een door een ouder ontvoerd kind naar het buitenland is soms heel lastig terug te halen ©BELGA_EASYFOTOSTOCK

Wanneer een ouder zijn of haar kind onrechtmatig meeneemt de grens over, wordt de ander achtergelaten met een moeilijke juridische strijd. Om voor de onmiddellijke terugkeer van ontvoerde kinderen te zorgen, zijn meer dan 90 landen, waaronder alle EU-landen, tot het Haags Verdrag van 1980 toegetreden wat een gemeenschappelijk wettelijk kader biedt. De leden debatteren vandaag en stemmen morgen over de opname van acht andere landen bij het verdrag. Volg het live op onze website.

De nieuwe landen zijn Albanië, Andorra, Armenië, Gabon, Marokko, Rusland, de Seychellen, Singapore.

"Het verdrag geeft ons een effectief middel om dit soort geschillen tussen landen op minnelijke wijze op te lossen", zegt de rapporteur Heidi Hautala (een Fins lid van De Groenen/EVA) Ze voegt er echter aan toe dat er meer kan worden gedaan: "het familierecht is niet geharmoniseerd in de EU, maar misschien moeten een aantal stappen worden genomen. Harmonisatie of op zijn minst een verduidelijking van de basisbegrippen, zoals gewone verblijfplaats of de voogdijrechten zouden de lidstaten kunnen helpen om deze kinderontvoeringen efficiënter op te lossen."

Kinderontvoering door ouders verwijst naar een situatie waarin een kind onrechtmatig is verwijderd uit zijn gewone verblijfplaats, zonder de toestemming van de andere ouder, waarmee het gezag of omgangsrecht van de laatste wordt geschonden.

EP-bemiddelaar

In 1987 heeft het Parlement de functie van EP-bemiddelaar voor internationale kinderontvoering door ouders in het leven geroepen.

De Ierse christendemocrate Mairead McGuinness, de huidige bemiddelaar, zegt "ervoor te zorgen dat de rechten van het kind worden nageleefd wanneer de ouders komen voor bemiddeling. Het belang van het kind wordt heel vaak over het hoofd gezien wanneer de ouders niet meer met elkaar spreken of het oneens zijn over waar een kind moet opgroeien. Voor deze gevallen hebben wij duidelijke richtlijnen en rechtszekerheid nodig.”

REF. : 20150210STO22009