Conclusies van de Raad over de verkiezingen in Nigeria

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 9 februari 2015.

Zitting van de Raad Buitenlandse Zaken i

Brussel, 9 februari 2015

De krachtige democratische cultuur van Afrika blijkt uit het grote aantal verkiezingen dat in 2015 op het Afrikaanse continent wordt gehouden. De Europese Unie bevestigt haar ruimere steunbeleid voor vreedzame, inclusieve, transparante en geloofwaardige verkiezingen en haar bereidheid om Nigeria in dit verband bij te staan. De Europese Unie zal dit jaar ook verkiezingssteun verlenen aan een aantal andere landen in Afrika.

De Europees Unie zal zich met bijzondere belangstelling richten op de Nigeriaanse presidents-, parlements- en gouverneursverkiezingen: de grootste oefening in democratie in Afrika. De uitvoering en de kwaliteit van deze verkiezingen zullen van cruciaal belang zijn voor de toekomst van Nigeria, de regio en het hele continent. De EU is dan ook teleurgesteld dat de verkiezingen op basis van zeer laat uitgebracht veiligheidsadvies worden uitgesteld.

De Europese Unie roept de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (INEC) met aandrang op de nodige regelingen te treffen met het oog op transparante en goed beheerde verkiezingen. Zij roept alle partijen op de onafhankelijkheid van de INEC te respecteren, ervoor te zorgen dat de verkiezingen zonder verder uitstel plaatsvinden en alle stemgerechtigde Nigeriaanse burgers, ook in het noordoosten van het land waar de bevolking door de veiligheidssituatie wordt getroffen, een eerlijke stembusgang te garanderen.

De Raad is verheugd over de ondertekening, op 14 januari 2015, van het akkoord van Abuja, op grond waarvan de politieke leiders zich inzetten om electoraal geweld vóór, tijdens en na de verkiezingen te voorkomen. Het is van essentieel belang voor de bevolking van Nigeria en de internationale reputatie van Nigeria dat deze afspraken gedurende het gehele verkiezingsproces, ongeacht de resultaten, onverkort worden nagekomen. Het zou de EU bijzonder verontrusten indien er doelbewuste gewelddadige of andere pogingen worden ondernomen om het verkiezingsproces te ondermijnen, en zij zou zich in dat geval snel op een passende reactie moeten beraden. De Europese Unie onderstreept dat alle geschillen over de uitvoering of de resultaten van de verkiezingen via de passende gerechtelijke procedures moeten worden behandeld. In dit verband dringt de Raad er bij de Nigeriaanse veiligheidsdiensten op aan hun plicht om de grondwet te ondersteunen na te komen en de openbare orde tijdens het verkiezingsproces op evenwichtige en evenredige wijze te handhaven, zodat alle kiezers hun democratische rechten vrij en vreedzaam kunnen uitoefenen. De media spelen een belangrijke rol in het tot stand brengen van transparante verkiezingen, en daarom dringt de EU er bij alle autoriteiten op aan te zorgen voor volledige mediavrijheid en -toegang.

Ter ondersteuning van deze inspanningen heeft de Europese Unie een bijstandspakket voor de Nigeriaanse verkiezingen beschikbaar gesteld, voor een totaalbedrag van 35 miljoen euro; op uitnodiging van de Nigeriaanse autoriteiten heeft de EU een verkiezingswaarnemingsmissie samengesteld onder leiding van het Europees Parlementslid de heer Santiago Fisas Ayxelà, die deze week opnieuw naar Nigeria zal afreizen om, in samenwerking met andere waarnemingsmissies, een continue en brede beoordeling van de verkiezingen te verrichten.