Conclusies van de Raad over Libië

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 9 februari 2015.

Zitting van de Raad Buitenlandse Zaken

Brussel, 9 februari 2015

  • De EU is ingenomen met de door de VN gefaciliteerde Libische politieke dialoog, die in Genève is begonnen. De EU is verheugd over de twee gespreksrondes op politiek niveau en over de start van besprekingen tussen vertegenwoordigers van gemeenteraden en lokale raden. De EU looft de inspanningen die de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN (SGVN), Bernardino León, zich getroost om de partijen rond de tafel te krijgen. De EU acht het van belang dat dit proces zo inclusief mogelijk is zodat alle Libiërs zich kunnen herkennen in de besluiten die in die fora worden genomen. Zij prijst degenen die hebben deelgenomen aan het overleg van Genève en roept degenen die zich nog niet bij het overleg hebben aangesloten op deel te nemen aan deze besprekingen, die van vitaal belang zijn voor de vrede, de stabiliteit en de veiligheid van Libië.
  • De EU betuigt opnieuw haar volledige steun voor de inspanningen van de speciale vertegenwoordiger van de SGVN om door middel van onderhandelingen tot een regeling te komen, en voor het werk van de VN-Ondersteuningsmissie in Libië (UNSMIL), en kijkt uit naar het moment waarop de andere, ook in aanmerking komende wegen, worden ingeslagen. De EU is bereid bij te dragen tot de vertrouwenwekkende maatregelen die zijn overeengekomen in de besprekingen van Genève en onderzoekt met UNSMIL hoe de VN kan worden ondersteund op de verschillende wegen voor dialoog die voor het proces in aanmerking komen.
  • De EU is ervan overtuigd dat er geen militaire oplossing is voor dit conflict. Alleen een politieke oplossing kan een duurzame koers opleveren en bijdragen aan vrede en stabiliteit in Libië. In dit stadium is het van groot belang dat er een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren komt dat door alle partijen wordt geëerbiedigd en gehandhaafd.
  • De EU spreekt haar diepe bezorgdheid uit over het aanhoudend geweld en betreurt het verlies aan mensenlevens, veroorzaakt door aanslepende politieke verdeeldheid en conflicten op het terrein. Zij veroordeelt de aanval van 4 januari op het Griekse vaartuig, waarbij EU-burgers zijn omgekomen.
  • De EU is van mening dat de onafhankelijkheid en de goede werking van de centrale bank van Libië, de National Oil Corporation en andere belangrijke financiële instellingen moeten worden behouden en beschermd. De EU veroordeelt de acties die gericht zijn tegen de nationale tegoeden, de financiële instellingen en de natuurlijke hulpbronnen van Libië, welke acties de Libische bevolking van de vruchten van de duurzame ontwikkeling van haar economie dreigen te beroven.
  • De EU verklaart eens te meer bereid te zijn om, zodra dit nodig wordt geacht en in volledig overleg met de speciale vertegenwoordiger van de SGVN, beperkende maatregelen in te voeren tegen degenen die het proces van dialoog torpederen, in overeenstemming met Resolutie 2174 van de VN-Veiligheidsraad op grond waarvan personen die een bedreiging vormen voor de vrede, de stabiliteit of de veiligheid in Libië, of die de politieke overgang van het land ondergraven, op een lijst kunnen worden geplaatst. Al wie verantwoordelijk is voor geweld of het democratische overgangsproces in Libië belemmert of ondermijnt, moet de gevolgen van zijn acties ondervinden.
  • De EU herinnert aan haar krachtige veroordeling van terrorisme in al zijn vormen, met inbegrip van de aanval van 27 januari op hotel Corinthia in Tripoli, en herhaalt dat er voor terrorisme geen plaats is in de toekomst van een vreedzaam en democratisch Libië. De EU is bezorgd over aanwijzingen van toegenomen activiteiten van terroristische en extremistische groeperingen en is zich bewust van de potentiële dreiging die deze groeperingen vormen voor de toekomstige stabiliteit van het land, de regio en de EU.
  • De EU is ingenomen met de openlijke steunbetuigingen van de Afrikaanse Unie en de Liga van Arabische Staten voor de door de VN gefaciliteerde Libische politieke dialoog, en moedigt de buurlanden en regionale partners aan zich constructief op te stellen en het coördinatiewerk van de Verenigde Naties te steunen. De EU herhaalt haar oproep aan externe partijen om zich te onthouden van acties die de huidige verdeeldheid zouden kunnen verergeren en het democratische overgangsproces in Libië zouden kunnen ondermijnen, om strikt de hand te houden aan het wapenembargo en het door de VN geleide proces van dialoog alle steun te bieden.
  • De EU spreekt opnieuw haar krachtige veroordeling uit van alle schendingen en misbruiken van de mensenrechten in Libië, het gebruik van geweld tegen burgers, instellingen en openlijke intimidatie. De EU benadrukt dat ervoor moet worden gezorgd dat er rekenschap wordt afgelegd voor alle schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht. De EU is van mening dat de interne en internationale regelingen voor het afleggen van verantwoording moeten worden aangescherpt met het oog op het aanpakken van alle misbruiken en schendingen, en richt daarom tot de betrokken instellingen een oproep om onderzoeken in te stellen naar deze misdrijven. De EU betuigt opnieuw haar steun voor de inspanningen van het Internationaal Strafhof (ICC) om een eind te maken aan de straffeloosheid voor de ernstigste misdrijven, die de internationale gemeenschap in haar geheel aangaan. De samenwerking van alle relevante actoren in Libië met het ICC is van cruciaal belang.
  • De EU vraagt alle partijen in Libië de bescherming van de burgerbevolking en de hulpverlening aan mensen in nood te waarborgen door te zorgen voor veilige, ongehinderde en snelle humanitaire toegang en voor de veiligheid van humanitaire hulpverleners. De EU steunt alle inspanningen die worden gedaan om het hoofd te bieden aan de verslechterende humanitaire situatie, met name de ontheemding van mensen en de gebrekkige toegang tot basisvoorzieningen. De humanitaire situatie vereist aanvullende internationale steun voor de ontheemde en noodlijdende bevolking. De EU is al de grootste hulpverlener in Libië en heeft onlangs haar steun ter verlichting van de penibele omstandigheden voor deze kwetsbare groepen, zoals intern ontheemden of migranten die direct of indirect worden getroffen door de crisis in Libië, opgeschaald.
  • De EU staat achter het Libische volk en bevestigt nogmaals dat zij vastbesloten is Libië te blijven steunen in zijn overgangsproces. De EU zal steun blijven verlenen aan de voornaamste Libische instellingen zoals de hoge nationale kiescommissie en de constitutionele vergadering. De steun van de EU in andere sectoren zoals verzoening, het maatschappelijk middenveld, de bevordering van de mensenrechten, en migratie blijft bestaan. De EU is bereid om, zodra de politieke situatie en de veiligheidssituatie in Libië het toelaten, haar steun aan Libië, onder meer op gebieden als de rechtsstaat, de hervorming van de veiligheidssector, migratie en economische samenwerking op te voeren en daarbij volop gebruik te maken van alle instrumenten waarover zij beschikt, indien gepast met inbegrip van GVDB-activiteiten door onder meer voort te bouwen op de prestaties van de GVDB-missie EUBAM Libya.
  • De EU neemt nota van de voor maart aangekondigde toetsing van het mandaat van UNSMIL en ziet uit naar het voortzetten van de besprekingen met de VN over een mogelijke ondersteunende rol voor de EU voor de toekomstige UNSMIL op gebieden waarop de EU heeft aangetoond een meerwaarde te hebben.
  • De EU blijft sterk hechten aan de soevereiniteit, de onafhankelijkheid, de territoriale integriteit en de nationale eenheid van Libië.