Conclusies van de Raad over Mali

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 9 februari 2015.

Raad Buitenlandse Zaken

Brussel, 9 februari 2015

  • De EU is ernstig verontrust over het aanhoudende geweld in het noorden van Mali, dat een bedreiging vormt voor de veiligheid, de stabiliteit, de territoriale integriteit en de ontwikkeling van het land en de gehele Sahel. De Europese Unie roept alle partijen in Mali op het akkoord over het staakt-het-vuren van 23 mei 2014 en de verklaring van staking van de vijandelijkheden van 24 juli 2014 in acht te nemen. Het is van fundamenteel belang dat alle op het terrein actieve gewapende groepen zich onthouden van iedere vorm van geweld.
  • De diepgaande onenigheid tussen de Malinese partijen kan alleen worden opgelost door een constructieve dialoog in het kader van de besprekingen in Algiers, die binnenkort weer worden opgestart. De Raad dringt er bij alle partijen op aan deze unieke kans op dialoog en verzoening op een constructieve wijze aan te grijpen, en zo spoedig mogelijk met de nodige politieke wil en flexibiliteit tijdens de onderhandelingen tot een inclusieve en duurzame politieke oplossing te komen.
  • Als medebemiddelaar blijft de Europese Unie zich, met name via haar SVEU voor de Sahel, inzetten voor het proces van Algiers en is zij bereid om de partijen bij te staan in hun streven om tot een duurzaam vredesakkoord te komen en het uit te voeren. In het kader van haar alomvattende aanpak zal de EU gebruik blijven maken van de relevante instrumenten, met inbegrip van haar GVDB-missies EUTM Mali en EUCAP Sahel Mali. Zij is bereid om de uitvoering van de toekomstige politieke overeenkomst te faciliteren door actief deel te nemen aan het voorgestelde follow-upcomité van toezicht, in nauwe samenwerking met de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.
  • Tegelijkertijd moet er op lokaal niveau intensiever worden gewerkt aan een inclusieve dialoog tussen alle belanghebbenden in Mali en aan het opstarten van het verzoeningsproces.
  • De geïntegreerde multidimensionale stabilisatiemissie van de VN in Mali (Minusma) is van essentieel belang voor de veiligheid en stabiliteit in het land. De Raad zegt andermaal zijn volledige steun toe aan Minusma bij het uitvoeren van haar mandaat en het beschermen van de burgers. Ook steunt hij de actieve inzet van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN, de heer Mongi Hamdi, om een dergelijk duurzaam vredesakkoord te bereiken en uit te voeren. De EU veroordeelt de aanvallen op VN-vredeshandhavers en burgers, en dringt er bij alle betrokken partijen op aan af te zien van geweld en hun afspraken over een vreedzame oplossing van hun geschillen na te komen. Met betrekking tot de gebeurtenissen van 27 januari in Gao, waarbij burgers werden gedood, verwelkomt de EU de instelling van een onderzoek.
  • De Europese Unie blijft Mali ondersteunen op de weg naar ontwikkeling, vrede, verzoening en stabiliteit. Daarvoor is het van wezenlijk belang dat de Malinese regering vooruitgang boekt inzake bestuur, democratie, rechtsstaat, hervorming van het gerechtelijk apparaat en de veiligheidssector, en bestrijding van straffeloosheid. Stabilisatie moet gericht zijn op het tot stand brengen van veiligheid voor de bevolking. Burgers, met name vrouwen en kinderen, moeten worden beschermd. Uit het Elfde Europees Ontwikkelingsfonds, andere instrumenten van de EU en bilaterale instrumenten van de lidstaten staan er middelen ter beschikking die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de ontwikkeling van het gehele Malinese grondgebied, met inbegrip van de noordelijke regio's. De aanstaande follow-upconferentie van de in mei 2013 door de EU, Frankrijk en Mali georganiseerde rondetafelconferentie van donorlanden "Ensemble pour le renouveau du Mali", die op 17 februari in Bamako zal plaatsvinden, stelt de internationale gemeenschap in de gelegenheid om de resultaten te beoordelen van de hulp en de bijstand die zijn toegezegd om geheel Mali te helpen te stabiliseren en te herstellen. De beste manier om de vooruitgang na de laatste fase van het proces van Brussel te evalueren zal verder worden besproken door de internationale gemeenschap samen met de Malinese autoriteiten.
  • De Europese Unie benadrukt dat de situatie in Mali intrinsiek verbonden is met die in de rest van de Sahel, en dat een meer geïntegreerde regionale aanpak van de instabiliteit van essentieel belang is, zoals ook blijkt uit de EU-strategie voor veiligheid en ontwikkeling in de Sahel, die onder meer wordt uitgevoerd door de SVEU voor de Sahel, in coördinatie met andere internationale partners, en door sterke partnerschappen met regionale partners, mede door het ten uitvoer brengen van hun eigen strategieën voor de Sahel. In dit verband onderstreept de Raad het belang van een aanpak, onder meer door middel van gecoördineerde internationale samenwerking, op onder meer de volgende prioritaire gebieden: jongeren, grensbeheer, migratie en mobiliteit, preventie en bestrijding van radicalisering, bestrijding van illegale handel en van grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit. Hij ziet in dit verband uit naar de spoedige afronding van het regionale actieplan van de EU voor de Sahel.