Conclusies van de Raad over Jemen

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 9 februari 2015.

Raad Buitenlandse Zaken

Brussel, 9 februari 2015

De Europese Unie i volgt de recente ontwikkelingen in Jemen met grote bezorgdheid. Het geweld in Sanaa, Marib en andere delen van het land, dat leidde tot de aankondiging van het aftreden van president Hadi en van premier Bahah en zijn kabinet op 22 januari, alsook de daaropvolgende ontwikkelingen gedurende de afgelopen twee weken, hebben een hypotheek op het overgangsproces in Jemen gelegd. Deze ontwikkelingen maken de vooruitzichten op een welvarend, stabiel, democratisch en verenigd Jemen onzeker, vormen een bedreiging voor de territoriale integriteit van het land en de stabiliteit van de regio, en maken de toch al dramatische humanitaire situatie nog erger.

De EU roept alle politieke krachten, met name de Houthi's, op duidelijk verantwoordelijkheid voor hun acties te nemen, allereerst door het gebruik van geweld en dwang voor politieke doeleinden ondubbelzinnig af te wijzen. Het gebrek aan respect voor overheidsinstellingen, de aanvallen op overheidsfunctionarissen en de beperking van hun bewegingsvrijheid zijn onaanvaardbaar. De EU roept op tot de onmiddellijke vrijlating van president Hadi, premier Bahah en leden van het kabinet uit hun huisarrest.

In dit verband is de EU zeer bezorgd over de unilaterale zogenoemde constitutionele verklaring van Ansar Allah op 6 februari, die volgens haar geen legitimiteit heeft. De EU herinnert eraan dat alleen een brede politieke consensus tussen de belangrijkste politieke fracties, die de weg vrijmaakt voor een grondwettelijk referendum en verkiezingen, kan leiden tot een duurzame oplossing voor de huidige crisis, en dringt er bij alle partijen op aan terug te keren naar een echte dialoog en inclusieve onderhandelingen, in het bijzonder die welke door de VN worden geleid. In dit verband is de EU ingenomen met en spreekt zij haar steun uit voor de aankondiging van de hervatting heden van inclusieve onderhandelingen onder auspiciën van de VN. Het kader van het initiatief van de Samenwerkingsraad van de Golf, de resultaten van de conferentie voor nationale dialoog en het vredesakkoord en de nationale partnerschapsovereenkomst moeten de ijkpunten voor het overgangsproces in Jemen blijven vormen. Alle regionale actoren moeten op een positieve manier bijdragen tot dit proces.

De EU dringt er tevens op aan dat alle partijen constructief samenwerken met het oog op de spoedige afronding van een nieuwe grondwet, waarin rekening wordt gehouden met de legitieme verwachtingen van het Jemenitische volk en met de resultaten van de conferentie voor nationale dialoog, en waarin wordt vastgehouden aan de eenheid en de territoriale integriteit van Jemen, die zeer belangrijk zijn voor de EU.

De EU herinnert eraan dat er dringend behoefte is aan een stabiel en legitiem politiek kader om de hoogst noodzakelijke economische hervormingen door te voeren, met onder meer krachtige maatregelen voor een betere budgettaire houdbaarheid en tegen corruptie bij de overheidsdiensten, om de meest behoeftigen te ondersteunen. De ernstige humanitaire crisis kan verder om zich heen grijpen als de politieke stabiliteit niet wordt hersteld. De EU dringt er bij alle partijen op aan de humanitaire beginselen en de toegang voor humanitaire hulp op de grond te vrijwaren.

De EU spreekt haar diepe bezorgdheid uit over het toegenomen aantal terroristische aanslagen, onder meer in Jemen, door Al Qaida op het Arabische Schiereiland (AQAP). Zij veroordeelt deze terroristische aanslagen in de krachtigste bewoordingen en herhaalt dat zij vastbesloten is terroristisch geweld in Jemen en de omliggende regio te blijven bestrijden.

De EU blijft de situatie in Jemen van nabij volgen, staat aan de zijde van het Jemenitische volk op dit kritieke moment en bevestigt dat zij het overgangsproces in Jemen zal blijven steunen.