Kamervragen: tweederde gevangenen is allochtoon

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op donderdag 5 februari 2015.

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over het bericht dat bijna tweederde van de gevangenen allochtoon is.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Twee op drie gevangenen allochtoon’*?
  • 2. 
    Kunt u aangeven wat de reden is van het gegeven dat 62,8 procent van de gevangenen allochtoon is, wetende dat ook na correctie van de sociaaleconomische achterstand de oververtegenwoordiging in de criminaliteit blijft bestaan (onderzoek van Jennissen, Blom en Oosterwaal)?
  • 3. 
    Wat is de reden dat specifiek Marokkanen en Antillianen 22 tot zelfs 24 keer vaker verdachte zijn van vermogens delicten met geweld dan autochtonen en Marokkanen ook tot zes keer vaker verdachte zijn van enkelvoudige geweldsdelicten?
  • 4. 
    Ziet u, in navolging van onze fractie, ook dat culturele factoren een grote rol spelen in crimineel gedrag van allochtonen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, om welke factoren gaat het dan volgens u?
  • 5. 
    Waarom heeft het CBS na 2000 lange tijd slechts geregistreerd op het geboorteland van gedetineerden? En zal de huidige, meer specifieke, registratie worden gehandhaafd?

*http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bijna-63-procent-van-gevangenen-nederland-allochtoon