Sylvie Guillaume over het nieuwe transparantieregister

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 5 februari 2015, 17:29.

Sylvie Guillaume

Het nieuwe transparantie register trad op 27 januari 2015 in werking. Het biedt een overzicht van de vele belangengroepen die hun standpunten verdedigen bij de verschillende instellingen. Het is een gezamenlijke lijst voor het Parlement en de Commissie maar nog niet verplicht, in tegenstelling tot de wensen van het Parlement. We ontmoetten Sylvie, Guillaume ondervoorzitter van het EP, die dit nieuwe register uitgelegd.

Hoe werkt het nieuwe register?

In het nieuwe register zullen belangengroepen duidelijker moeten specificeren welke organisatie zij vertegenwoordigen, voor welke mensen zij werken, het gebied waarop zij actief zijn en hoeveel geld gewijd is aan deze lobbyactiviteiten. Eenmaal geregistreerd, kunnen ze deelnemen aan bijeenkomsten, intergroepen en hoorzittingen.

Het register is momenteel niet verplicht. Zal dit veranderen?

Het Parlement pleit al langere tijd voor een verplicht register. Er is een sterke vraag naar Vanuit de burgers. Dit is echter niet zo gemakkelijk te bereiken aangezien alle lidstaten in de Raad hiermee moeten instemmen.

Hoe zal het register mensen helpen om een duidelijker idee te krijgen van wie proberen om beslissingen te beïnvloeden?

Het register geeft u enkel een deel van het verhaal omdat lobbyen vele vormen kan aannemen.

Nadat de Europese Commissie besloot om de agenda’s van de Commissarissen openbaar te maken met ingang van 1 december 2014, is er veel meer informatie beschikbaar om na te gaan.

Het doel blijft om het register verplicht te maken maar het moet ook verder worden verbeterd. De gegevens moeten worden geverifieerd om zeker te zijn dat alles betrouwbaar is.

REF. : 20150205STO19401