Europese Commissie schetst visie op mondiaal partnerschap voor de ontwikkelingsagenda na 2015

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 5 februari 2015.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

Europese Commissie schetst visie op mondiaal partnerschap voor de ontwikkelingsagenda na 2015

Brussel, 05 februari 2015

Vandaag schetst de Europese Commissie welke mondiale inspanningen nodig zijn om armoede uit te bannen en duurzame ontwikkeling te stimuleren. De mededeling over een "Mondiaal partnerschap voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling na 2015" is gezamenlijk opgesteld door Federica Mogherini i, hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter, Neven Mimica i, Europees commissaris voor Internationale samenwerking en ontwikkeling, en Karmenu Vella i, Europees commissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij, en gefiatteerd door eerste vicevoorzitter Frans Timmermans i, die horizontaal bevoegd is voor duurzame ontwikkeling. In de mededeling worden voorstellen gedaan voor de maatregelen die de internationale gemeenschap zou moeten nemen om de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling te verwezenlijken en wordt ook beschreven hoe de EU en de lidstaten kunnen bijdragen aan de internationale inspanningen.

2015 wordt een cruciaal jaar voor mondiale duurzame ontwikkeling. Dit jaar zal internationale gemeenschap de ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015 vaststellen, de opvolger van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling om een aanpak te formuleren voor de taken waarvoor de wereld staat: het uitbannen van armoede, het verwezenlijken van inclusieve, duurzame ontwikkeling voor de huidige en toekomstige generaties en het waarborgen en beschermen van alle mensenrechten en fundamentele waarden als basis voor vreedzame, welvarende samenlevingen.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker i heeft in dit verband het volgende verklaard: "2015 wordt een cruciaal jaar voor de wereldgemeenschap. Armoede uitbannen en koers zetten naar duurzame ontwikkeling zijn taken waar wij allemaal aan moeten werken. Het is in ons aller belang om deze doelstellingen te verwezenlijken. De EU zal tijdens de komende onderhandelingen zoals altijd constructief overleggen met haar partners en is bereid haar rol bij de uitvoering van de agenda ten volle op zich te nemen."

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans: "Zodra de nieuwe doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zijn vastgesteld tijdens de VN-top in september, zal de EU vastberaden werk maken van de verwezenlijking daarvan. Ik wil dat Europa een leidende rol blijft vervullen op het gebied van duurzame ontwikkeling op lange termijn, waarbij sociale cohesie, milieubescherming en economische groei elkaar versterken. Door onze economie groener te maken creëren we meer banen en kansen voor mannen en vrouwen in Europa."

Overkoepelende beginselen van het mondiale partnerschap

Dit universele, voor iedereen geldende kader moet gebaseerd zijn op een partnerschap tussen alle landen ter wereld en op samenwerking met het maatschappelijk middenveld en de privésector. Alle landen moeten een billijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de wereldwijde doelstellingen en zijn rekenschap verschuldigd aan hun bevolking en aan de internationale gemeenschap. Politieke verbintenissen op het hoogste niveau zijn cruciaal en landen in alle fasen van ontwikkeling moeten zich inzetten voor en verantwoordelijkheid nemen voor de uitvoering van de agenda voor de periode na 2015.

Het partnerschap moet zijn gebaseerd op universele waarden zoals mensenrechten, goed bestuur en de rechtsstaat, steun voor democratische instellingen, participatie, non-discriminatie en gelijke kansen voor mannen en vrouwen. In de mededeling worden de belangrijkste componenten beschreven die deel moeten uitmaken van het mondiale partnerschap, zoals een goed beleidsklimaat, capaciteitsopbouw, mobilisering en doeltreffende inzet van binnenlandse en internationale overheidsfinanciering, optimale benutting van handel en technologie, benutting van de positieve effecten van migratie, doeltreffende inschakeling van de privésector en doeltreffend gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Er moet ook een sterk kader komen voor toezicht, rekenschap en toetsing op alle niveaus.

De Commissie bevestigt dat zij zich aansluit bij de de secretaris-generaal van de VN die alle ontwikkelde landen ertoe opriep 0,7 % van hun bni aan officiële ontwikkelingshulp (ODA) te besteden. Landen met een hoger middeninkomen en opkomende economieën zouden hun bijdrage aan de internationale overheidsfinanciering moeten verhogen en specifieke doelstellingen en tijdschema's daarvoor vaststellen.

Volgende stappen

Deze mededeling vormt de grondslag voor de EU-standpunten voor de derde Conferentie over ontwikkelingsfinanciering in juli in Addis Abeba en de VN-top over de agenda na 2015 in september in New York. De ontwikkelingsagenda na 2015 zal ook grote gevolgen hebben voor de onderhandelingen over het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering.

Meer informatie

Communication: A Global Partnership for Poverty Eradication and Sustainable Development after 2015

A Global Partnership for Poverty Eradication and Sustainable Development after 2015 (MEMO/15/4143)

IP/15/4141

 

Contactpersoon voor de pers

Sharon ZARB (+ 32 2 29 92256)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Catherine RAY (+32 2 296 99 21)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


2.

Relevante EU dossiers