Vertegenwoordigers van de provincies in gesprek met de Europese Investeringsbank

Met dank overgenomen van Interprovinciaal Overleg (IPO), gepubliceerd op dinsdag 3 februari 2015.

Vrijdag 30 januari ontvingen bestuurlijke en ambtelijke vertegenwoordigers van de provincies de vice-president van de Europese Investeringsbank i (EIB), Pim van Ballekom, in het Huis van de Provincies. Onder leiding van IPO-bestuursvoorzitter Johan Remkes i gingen de aanwezigen in gesprek met de heer van Ballekom over samenwerking met de EIB en de mogelijkheden van het ‘Plan Juncker’ in het bijzonder. De commissie Juncker heeft 300 miljard euro beschikbaar gesteld voor strategische investeringen in het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Dit fonds wordt beheerd door de EIB. De bijeenkomst vormde de gelegenheid voor provincies en EIB om kennis met elkaar te maken en te spreken over de kansen die het EFSI beiden biedt.

Met de inleidende woorden van Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, Wim van de Donk i, “Regio is een anagram voor groei” werd de toon gezet. Van de Donk pleitte voor een positieve grondhouding ten aanzien van het Plan Juncker. Overheid en markt moeten samen gaan werken aan innovatie. De regio is een plek waar alles bij elkaar komt. Provincies kunnen in hun rol als gebiedsregisseur de ‘lead’ nemen bij deze ontwikkelingen.

Vervolgens was het aan de heer van Ballekom om het gezelschap te informeren over het Plan Juncker en verdere mogelijkheden van samenwerking met de EIB. Hij benadrukte dat provincies niet hoeven te wachten op het Plan Juncker, maar dat zij nu al een beroep kunnen doen op de bank. Het kan nog maanden duren voordat de plannen van de commissie Juncker concreet zijn gemaakt. Mochten de voorwaarden van EFSI uiteindelijk voordeliger blijven, dan zal de EIB zich flexibel opstellen en provincies deze voorwaarden bieden. Samenwerking met de EIB kent, volgens Van Ballekom, bij voorbaat een aantal voordelen, zoals de prijs, lange looptijd, de expertise en contacten van de bank in Europa. Verder gaf de heer Van Ballekom mee dat het verstandig is om de EIB vroeg bij het project te betrekken. Hierdoor wordt de kans op financiering groter.

Na een korte discussie onder leiding van Johan Remkes was het de beurt aan gedeputeerde Jan van Run (Noord-Holland) voor een korte presentatie over de provinciale inzet en mogelijkheden die EFSI biedt voor provincies. Onder andere de mogelijkheden van aansluiting bij provinciale fondsen of bundeling van projecten om te voldoen aan de criteria voor financiering werden besproken. Tot slot gaf Jan Willem Lohr, Head of Office van het EIB kantoor in Amsterdam, wat concretere ‘tips and tricks’ aan de deelnemers en nodigde hij de deelnemers uit om vooral langs te komen in Amsterdam of Luxemburg om verder te spreken over specifieke projecten. Ook hebben de heer Van Ballekom en de heer Lohr laten weten zeer bereid te zijn om persoonlijk langs provincies te gaan om verdere zaken te bespreken.