Ngo’s, persvrijheid en rol van EU staan centraal in mensenrechtendebat Hongarije
De recente inperkingen van non-gouvernementele organisaties (ngo’s) en de media en de mogelijkheden voor de EU om toezicht te houden op de grondrechten in de lidstaten, waren de belangrijkste kwesties die tijdens de hoorzitting over de mensenrechtensituatie in Hongarije aan bod kwamen. De hoorzitting vond plaats op 22 januari in de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken met vertegenwoordigers van ngo's, internationale organisaties en de Hongaarse regering.
Claude Moraes i, voorzitter van de commissie Burgerlijke vrijheden, wees erop dat "het EP i inspanning moet leveren om ervoor te zorgen dat de grondrechten in de lidstaten worden nageleefd, ook al is het één van de meest moeilijke en gevoelige taken".
Situatie van ngo’s
De ngo’s hebben echter het gevoel dat als ze zich uitspreken, ze zullen worden geïntimideerd, zei Veronika Móra, directeur van "Ökotárs Alapítvány, een ngo. In september deed de politie een inval bij
Ökotárs na beschuldigingen van wanbeheer van financiële middelen afkomstig uit Noorwegen en links naar de oppositie. "Een overheidsorgaan (Kehi) begon een onderzoek zonder bevoegdheid, de beschuldigingen zijn ongegrond", zei ze. Zoltán Kovács, woordvoerder van de Hongaarse regering, zei dat het hebben van een juridisch geschil met één ngo, niet betekent dat de hele sector wordt bedreigd.
Mediavrijheid
"De publieke omroep toont overheidspropaganda, de reclamebelasting viseert het grootste commerciële televisiestation, die onderzoek doet naar corruptie bij de overheid, en journalisten ervaren politieke druk. Dit bedreigt de persvrijheid en pluriformiteit ", waarschuwde Attila Mong, redacteur van Atlatszo.hu, een portal voor onderzoeksjournalistiek.
Grondrechten: wat kan de EU doen?
Experts van Amnesty International en de Raad van Europa i benadrukten dat de EU een belangrijke rol moet spelen om te garanderen dat de grondrechten in alle lidstaten worden geëerbiedigd. Kovács liet weten dat de Hongaarse regering de controversiële kwesties, bijvoorbeeld met betrekking tot het mediarecht of constitutionele veranderingen, met de relevantie EU-instellingen i heeft opgelost.
REF. : 20150121STO12002