Mensenrechten en bewaking: Kan EU zorgen voor democratisch gebruik technologie?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 21 januari 2015, 17:02.

Hoe worden door EU uitgevoerde bewakingstechnologiën gebruikt? ©BELGA_EASYFOTOSTOCK

"Er bestaat wereldwijd een wildgroei aan bewakingstechnologieën. Het is mogelijk en waarschijnlijk dat deze technologieën - die zowel de mensenrechten als onze strategische belangen zouden kunnen schaden- in de verkeerde handen kunnen vallen,” zegt Marietje Schaake i, een Nederlands lid van de ALDE-fractie. Zij stelt momenteel een verslag op over de impact van digitale bewaking op mensenrechten in derde landen. Op 21 januari werd hierover een hoorzitting gehouden.

Technologieën hebben bijgedragen aan het bevorderen van de mensenrechten, empowerment van burgers, het veranderen van onderwijs en de media en het verstrekken van toegang tot kennis. Echter, zoals Schaake in haar openingstoespraak liet weten, moet de EU de risico's voor de mensenrechten, in de afwezigheid van slim beleid, erkennen.

"We hebben veel waardevolle lessen geleerd uit de gebeurtenissen van de afgelopen jaren, zoals de Arabische opstand of de NSA-onthullingen die hebben aangetoond dat afluistertechnologieën belangen van mensen hebben geschaad: hun veiligheid en hun mensenrechten," waarschuwde Schaake.

Het eerste deel van de hoorzitting richtte zich op het probleem van de controle op de export van Europese technologie naar derde landen waar ze kunnen worden gebruikt voor toezicht op protestbewegingen, personen en oppositiepartijen. Aan de andere kant waarschuwden deskundigen dat het uitbreiden van exportcontrole negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de industrie kan hebben en in sommige opzichten een zinloze oefening kan zijn, vanwege de beschikbaarheid van de technologie.

Het tweede paneel was gericht op de impact van de technologieën op de mensenrechten in derde landen.

In nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo veranderde de publieke opinie ten gunste van meer veiligheid. Staten hebben de verplichting om burgers te beschermen en beveiliging en afluistertechnieken kunnen volgens de regels worden ingezet. Het probleem is echter dat er een capaciteitsverlies is bij het toezicht op de procedures, verklaarde Frank La Rue, voormalig speciaal VN-rapporteur. "Massaal afluisteren is op zichzelf een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer," zei hij verder.

De hoorzitting werd gezamenlijk georganiseerd door de EP-commissie Internationale handel i en de subcommissie Mensenrechten.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement.

.

REF. : 20150120STO11203