Opstelten en Teeven ontvangen Slowaakse en Maltese collega’s

Met dank overgenomen van Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) i, gepubliceerd op woensdag 21 januari 2015, 17:01.

Vandaag hebben minister Opstelten en staatssecretaris Teeven hun Slowaakse en Maltese collega’s ontvangen om te praten over het aanstaande EU voorzitterschap. Zij hebben kennisgemaakt met de Slowaakse ministers van Justitie, Tomáš Borec, en Binnenlandse Zaken, Robert Kaliňák, en de Maltese ministers van Justitie, Owen Bonnici, en Binnenlandse Zaken, Carmelo Abela.

In de eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Samen met Slowakije en Malta vormt Nederland een zogeheten voorzitterstrio. Dit is een samenwerkingsverband tussen drie landen die achtereenvolgens EU voorzitter zijn. Het doel is om de samenhang tussen het beleid van de Raad van de Europese Unie verder te verbeteren.

EU voorzitters zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor het verder brengen van het werkprogramma van de Europese Commissie, maar er is ook beperkte ruimte voor eigen speerpunten. Op het terrein van het Ministerie van Veiligheid en Justitie vormt het bevorderen van cybersecurity en de aanpak van cybercrime een speerpunt. Ook hecht Nederland er aan dat de lopende onderhandelingen over het slimme grenzenpakket verder worden gebracht. Het slimme grenzenpakket moet de effectiviteit van grenstoezicht verbeteren om de mobiliteit van bonafide reizigers te faciliteren en illegale migratie tegen te gaan.

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven ontvangen hun Slowaakse en Maltese collega’s (v.l.n.r.) van Justitie, Tomáš Borec, en Binnenlandse Zaken, Robert Kaliňák, en de Maltese ministers van Justitie, Owen Bonnici, en Binnenlandse Zaken, Carmelo Abela.