Inbreng bij debat over de aanslag in Parijs

Met dank overgenomen van Tweede Kamerfractie Groep-Bontes/Van Klaveren (GrBvK) i, gepubliceerd op woensdag 14 januari 2015.

Voorzitter, de terroristische aanslagen in Frankrijk zijn een aanval op onze manier van leven, een aanval op onze vrijheid.

De wereld is geschokt, maar kan niet verbaasd zijn.

Door de enorme immigratiestromen van de afgelopen decennia zien we in het Westen, in onze eigen steden, steeds vaker de botsende beschavingen, waar professor Huntington al twintig jaar geleden over schreef.

De vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, hetero en homo. Het zijn waarden die binnen de islam niet of slechts gemankeerd voorkomen.

Gelukkig, Voorzitter, verenigen veel moslims de Westerse vrijheidsideeën met hun levensbeschouwing, door bepaalde passages in de Koran naast zich neer te leggen of anders te interpreteren. Maar het verband tussen de slachtingen in Parijs en de bron waaruit zij voortkomen valt niet te ontkennen. De jihad is onderdeel van de islam.

Maar, Voorzitter, premier Rutte nam in zijn reactie op de aanslagen in Parijs het woord ‘islam’ niet in de mond. Onze premier lijdt aan politieke correctheid.

Voorzitter, tegen iedereen die zich afvraagt of zo’n jihadistische aanval ook in Nederland kan gebeuren, zeg ik: die heeft al plaatsgevonden. Al meer dan tien jaar geleden. Theo van Gogh werd in Amsterdam afgeslacht, door een jihadist.

Voorzitter, het kabinet moet fors investeren in onze veiligheid. Wij willen veel meer geld voor politie, defensie en de inlichtingendiensten. Op termijn 6 miljard. Voor nu willen we het budget voor de AIVD verdubbelen, te betalen met de niet-juridisch verplichte gelden voor ontwikkelingshulp.

Verder, Voorzitter, wil mijn fractie dat de politie, marechaussee en ook militairen veel vaker dan nu zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld op stations, bij overheidsgebouwen en Joodse instellingen. Zij moeten ook zwaarder worden bewapend.

Syriëgangers, Voorzitter, zouden nooit meer mogen terugkeren in ons land. Is het kabinet eindelijk bereid de grenzen te sluiten voor terugkerende jihadisten? En, Voorzitter, mocht het Syriëgangers dan toch lukken Nederland binnen te komen dan moeten zij direct in administratieve detentie. Is het kabinet bereid - net als in Australië en het Verenigd Koninkrijk - de mogelijkheid te creëren terugkerende jihadisten preventief vast te zetten?

Verder, Voorzitter, zijn wij voor sluiting van moskeeën waar wordt opgeroepen tot geweld, voor uitzetting van radicale imams en - net als in Oostenrijk gaat gebeuren - voor stopzetting van buitenlandse financiering van islamitische instellingen. Ook moet het kabinet opnieuw grenscontroles instellen. En dat kan, op grond van de Schengengrenscode. Tot slot willen wij een streng immigratiebeleid, naar Australisch model.

Kortom, Voorzitter, het kabinet moet ons land maximaal beschermen, daarbij niet gehinderd door politieke correctheid. De tijd van wegkijken is nu echt voorbij.