EP eert slachtoffers aanslagen Parijs

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 13 januari 2015, 9:48.

© European Union 2015 - European Parliament

“Aanslagen met Kalasjnikovs zullen onze Europese waarden niet raken”, sprak voorzitter Martin Schulz die vervolgens de namen van de zeventien slachtoffers van de aanslagen op Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs voorlas. Na een minuut stilte spraken ook de verschillende fracties hun afschuw uit. De solidariteit die door miljoenen mensen ten toon werd gespreid tijdens demonstraties in heel Europa werd door velen gezien al een bevestiging van de kernwaarden waar Europa voor staat.

“De zeventien tekenaars, journalisten, werknemers en Joodse burgers zijn gedood omdat ze staan voor zaken die fanatici niet kunnen luchten: kritiek, humor, satire en vrije meningsuiting”, zei de heer Schulz. “We mogen niet toestaan dat angst, antisemitisme, islamofobie en haat afbreuk doen aan de waarden die ons verbinden: het vrije woord, persvrijheid, tolerantie en wederzijds respect”.

Alain Lamassoure (EVP, FR) prees de miljoenen mensen die de straat op gingen en sprak van “een prachtige roep om broederschap van alle Europese volken (…) verenigd door gemeenschappelijke waarden en hun afschuw van haat”.

“Al een ramp ons treft, laten we ons niet uiteen slaan”, sprak Pervenche Berès (S&D, FR). “Wij zijn allemaal Charlie. Ons ideaal is democratie. Laten we dit onderstrepen met een speciale Sacharovprijs voor Charlie Hebdo”.

Helga Stevens (ECR, BE): “Wat er ook gebeurt, wij zullen onze waarden niet opgeven. Wij geloven in vrije meningsuiting, in vrijheid van godsdienst. Verdriet moet ons stelliger maken om deze aanvallen te keren, het moet ons verbinden, want alleen als we samenwerken zullen wij zegevieren”.

Guy Verhofstadt (ALDE, BE): “Laten we niet vergeten dat de drie vermoorde politieagenten een zwarte vrouw, een moslim en een autochtone fransman waren. Dit laat zien dat onze samenlevingen multicultureel zijn en dat onze rechtstaat kansen biedt aan iedereen. Toch, van Madrid tot Londen, moeten we een fout erkennen. Deze terroristen zijn hier geboren, hier opgegroeid en hier dood gegaan”.

“Frankrijk rouwt, maar vormt een gezamenlijk front tegenover het barbarisme waar de executies van journalisten, politieagenten en burgers uit voortkomen, zei Patrick Le Hvaric (GUE/NGL). “We moeten samenwerken om terrorisme uit te bannen (…) de veiligheid-vrede dialectiek op te lossen. We kunnen onze veiligheid niet opofferen voor vrijheid, of onze vrijheid voor veiligheid (…) en we mogen ook zovele wijken, jonge mensen en kinderen niet de rug toe keren”.

Michèle Rivasi (Groenen/EFA, FR), zei: “Onze gedachten gaan uit naar de zeventien slachtoffers, artiesten, journalisten, politieagenten, christenen, joden, atheïsten en moslims. We moeten niet in de val lopen die door fanatici en demagogen wordt gelegd. Dit is geen oorlog tussen beschavingen. Ook moeten we er voor waken dat we onze burgerlijke vrijheden niet begraven onder een arsenaal aan veiligheidsmaatregelen”.

Nigel Farage (EFDD, VK) uitte kritiek op politieke leiders, vooral vanwege militaire interventies in het Midden-Oosten: “Hiermee hebben we een voedingsbodem voor wrok gelegd in een groot deel van de moslimgemeenschap. (…) We hebben toegestaan dat haatpredikers zaken verkondigden die volstrekt onacceptabel zijn en hebben daarmee in onze landen een vijfde colonne gecreëerd die haaks staat op onze waarden”.

Marine Le Pen (NI, FR), zei “De eerste plicht richting de slachtoffers is een naam te geven aan de oorzaak van hun dood. En dat is niet terrorisme. Terrorisme is een middel om een doel te bereiken. Zij zijn vermoord vanwege islamitisch fundamentalisme dat overal ter wereld dood en verderf zaait. We moeten ook kritisch naar onszelf kijken. Is Europa in staat ons, de volken van Europa, te beschermen tegen de dreiging van islamitisch fundamentalisme?”

De slachtoffers van de aanslagen op Charlie Hebdo, de joodse supermarkt en politie

Philippe Braham

Franck Brinsolaro

Frédéric Boisseau

Jean Cabut

Elsa Cayat

Stéphane Charbonnier

Yohan Cohen

Yoav Hattab

Philippe Honoré

Clarissa Jean-Philippe

Bernard Maris

Ahmed Merabet

Mustapha Ourrad

Michel Renaud

François-Michel Saada

Bernard Verlhac

Georges Wolinski.

REF. : 20150109IPR06302