Slachtoffers van geweld voortaan in de hele EU beter beschermd

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 9 januari 2015.

1.

Slachtoffers van geweld voortaan in de hele EU beter beschermd

Brussel, 09 januari 2015

Slachtoffers van geweld, en in het bijzonder slachtoffers van huiselijk geweld en stalking, zullen vanaf aanstaande zondag in elke EU-lidstaat betere bescherming genieten. Dankzij de nieuwe regels zullen contact- en gebiedsverboden en beschermingsbevelen die in een lidstaat zijn uitgevaardigd, via een eenvoudig certificaat snel en gemakkelijk over de hele EU kunnen worden erkend.

" Slachtoffers van geweld zullen hun rechten voortaan ook buiten hun eigen land, in heel Europa, gegarandeerd zien", aldus Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid." Naar schatting één op de vijf vrouwen in de EU krijgt in haar leven te maken met geweld. In de meeste gevallen gaat het fysiek geweld uit van een bekende van de persoon, zoals de partner" .

Burgers die het slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld, zullen het verbod of het bevel dat tegen de dader is uitgevaardigd gemakkelijk kunnen laten gelden in andere landen. Zij zullen daardoor met een veilig gevoel naar het buitenland kunnen reizen. In het verleden moesten slachtoffers een complexe procedure doorlopen om bescherming te krijgen in een andere EU-lidstaat. Ook moest voor elk land een aparte certificeringsprocedure worden gestart. Vanaf nu kan een beschermingsbevel gemakkelijk in alle EU-lidstaten worden erkend. Slachtoffers van geweld zullen daardoor zonder omslachtige procedures kunnen reizen.

"Dankzij de nieuwe procedure genieten vrouwen en mannen die slachtoffer zijn van geweld, de bescherming waarop zij recht hebben, en kunnen zij hun normale leven hervatten. Zij zullen de mogelijkheid hebben om in een andere EU-lidstaat te wonen en te reizen zonder zich zorgen te maken over hun veiligheid", aldus Věra Jourová.

Het nieuwe mechanisme omvat twee afzonderlijke instrumenten: de verordening betreffende de wederzijdse erkenning van beschermingsmaatregelen in burgerlijke zaken en de richtlijn betreffende het Europees beschermingsbevel. Samen zullen deze instrumenten ervoor zorgen dat alle slachtoffers van geweld hun beschermingsbevel in de andere EU-lidstaten kunnen laten erkennen. Het mechanisme houdt rekening met de verschillen tussen de nationale civiele, strafrechtelijke en administratieve beschermingsmaatregelen van de lidstaten. Dankzij de nieuwe regels zullen de meest courante soorten beschermingsmaatregelen in de EU in alle lidstaten kunnen gelden.

Meer steun nodig voor slachtoffers

De behoefte aan ondersteuning en bescherming van slachtoffers wordt bevestigd door een verslag dat het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) vandaag heeft gepubliceerd. In het verslag wordt geconcludeerd dat slachtoffers in de EU behoefte hebben aan beter gerichte steun. Ondanks de vooruitgang zijn er in tal van lidstaten nog tekortkomingen wat slachtofferhulp betreft. Ter verbetering van de huidige situatie wordt concreet onder meer voorgesteld de toegang van slachtoffers tot gerichte steun (zoals traumazorg en advies) te garanderen, de bureaucratische hindernissen met betrekking tot juridische bijstand weg te nemen en de burgers naar behoren in te lichten over hun rechten en de beschikbare diensten.

De Europese Commissie streeft ernaar de jaarlijks 75 miljoen burgers die slachtoffer worden van een misdrijf betere rechten te geven. In 2012 is een EU-richtlijn over minimumnormen met betrekking tot de rechten, de ondersteuning en de bescherming van slachtoffers in de EU goedgekeurd ( IP/12/1066). De richtlijn zal vanaf 16 november 2015 bindend zijn voor de lidstaten. Via maatregelen zoals de EU-brede beschermingsbevelen die vanaf zondag zullen worden toegepast, en de minimumrechten voor slachtoffers, zorgt de Europese Commissie ervoor dat alle slachtoffers van geweld in de EU meer rechten hebben, ongeacht hun land van herkomst en de plaats waar het misdrijf plaatsvindt in de EU.

Achtergrond

De verordening betreffende de wederzijdse erkenning van beschermingsmaatregelen in burgerlijke zaken kreeg in mei 2013 de steun van het Europees Parlement ( MEMO/13/449) en in juni 2013 de steun van de ministers binnen de Raad Justitie ( IP/13/510). De verordening vormt een aanvulling op de richtlijn betreffende het Europees beschermingsbevel, die in december 2011 werd goedgekeurd. De beide instrumenten zullen op 11 januari 2015 van kracht worden. Overeenkomstig het Verdrag van Lissabon zal Denemarken niet deelnemen.

Om de bestaande nationale en EU-maatregelen in verband met de rechten van slachtoffers kracht bij te zetten, stelde de Europese Commissie op 18 mei 2011 een pakket maatregelen voor ( IP/11/585) dat slachtoffers in de hele EU een minimum aan rechten, steun en bescherming moet garanderen. Het pakket omvat de richtlijn betreffende de rechten van slachtoffers, de verordening betreffende de wederzijdse erkenning van beschermingsmaatregelen in burgerlijke zaken en een mededeling over de huidige en toekomstige maatregelen van de Commissie met betrekking tot slachtoffers.

Meer informatie

IP/15/3045

 

Contactpersoon voor de pers

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Christian WIGAND (+ 32 2 296 22 53)

Voor het publiek:

Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail