EP this week: Libor, Terrorist Finance Tracking Programme, plenary preparations

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 6 januari 2015, 11:13.

De leden hebben een drukke week voor de boeg

De leden komen deze week in de parlementaire commissies bijeen om de transparantie en betrouwbaarheid van benchmarks op de financiële markten en de toegang tot informatie over het programma voor het traceren van terrorismefinanciering te bespreken. De fracties bereiden verder de plenaire vergadering van volgende week voor. Een delegatie van de commissie Ontwikkelingssamenwerking is aanwezig bij het openingsevenement van het Europees Jaar voor Ontwikkeling.

Op donderdag debatteren de leden van de commissie Economische en monetaire zaken over regels om de transparantie en betrouwbaarheid van de benchmarks te verbeteren die van invloed kunnen zijn op de basisrentetarieven van de financiële markten of de prijsstelling van financiële contracten, zoals hypotheken. Het voorstel komt na incidenten van manipulatie van de London Interbank Offered Rate (LIBOR) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor).

Ook op donderdag bespreekt de commissie Burgerlijke vrijheden met de Europese Ombudsman Emily O'Reilly enEuropol's toezichthouder voor gegevensbescherming de weigering van Europol om het publiek toegang te verlenen tot informatie over de uitvoering van het programma voor het traceren van terrorismefinanciering.

Een delegatie van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking is op donderdag en vrijdag aanwezig bij de opening van het Europees Jaar voor Ontwikkeling 2015 in Riga.

REF. : 20141215STO01808