Letland voor het eerst Voorzitter Raad van de EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 5 januari 2015, 9:00.

Het logo van het Lets Voorzitterschap

Op 1 januari 2015 nam Letland voor het eerst het Voorzitterschap van de Raad i van de EU over om de komende zes maanden de werkzaamheden van de lidstaten te coördineren. Bij zijn bezoek aan Letland in december 2014, zei EP-voorzitter Martin Schulz i: "Mijn ervaring leert, dat de voorzitterschappen van kleine landen sterk betrokken zijn bij het succes van hervormingen". We vroegen vijf EP-leden i uit Letland naar hun verwachtingen voor de komende zes maanden.

Krišjānis Kariņš i (EVP): “Europa heeft banen en groei nodig. De sleutel hiertoe zijn investeringen die vervolgens het vertrouwen van beleggers moeten winnen. Met het Lets Voorzitterschap heeft de EU een land aan het roer dat niet alleen een verschrikkelijke economische val tijdens de crisis doorstond maar de nodige maatregelen nam om het vertrouwen te herstellen wat tot economische groei heeft geleid.”

Andrejs Mamikins i (S&D): “Het is een historische stap, want het is de eerste keer dat Letland het Voorzitterschap van de Raad op zich neemt. Ik ben er erg trots op omdat ik een Lets staatsburger ben. Ik hoop dat de prioriteiten die door de Letse regering werden opgesteld werkelijk alle Europeanen zullen helpen. Als ik mij niet vergis zijn er meer dan 2.000 evenementen gepland zijn tijdens de komende zes maanden: in Letland, in heel Europa en hier in het Europees Parlement i. In juni zal de Europese Raad in Riga worden gehouden. Ik ben er echt heel trots op."

Roberts Zīle i (ECR): "Letland heeft alles in zich om een voorbeeld te zijn van hoe een klein land efficiënt en met vastberadenheid de leiding van de EU op zich kan nemen. Van de drie belangrijkste prioriteiten van het Letse voorzitterschap waaronder een concurrerend Europa en de digitale interne markt zou ik graag in het bijzonder Europa in de wereld i willen benadrukken. Dit omvat werk aan het trans-Atlantische handel en investeringsverdrag (TTIP) en pragmatische betrekkingen met het oostelijk partnerschap en Centraal-Azië."

Tatjana Ždanoka i (Groenen / EVA): “We kunnen van het Lets Voorzitterschap geen radicale verbeteringen verwachten, vooral omdat Europa aan de rand van een diepe crisis staat en er economische stagnatie en een gevaarlijk conflict met Rusland is. Het beste wat Letland kan doen, is de scherpte van de retoriek ten opzichte van Rusland verminderen, zodat we een basis voor verzoening in de toekomst kunnen creëren.”

Iveta Grigule i (niet-fractiegebonden EP-lid): “Voor Letland, een land dat onlangs is hersteld van een pijnlijke economische crisis, is het vooral belangrijk om aandacht op EU-niveau te vragen voor economische groei, concurrentievermogen en werkgelegenheid. We moeten ook de economische gevolgen van de sancties door en naar Rusland aanpakken. Ik hoop dat alle EU-landen i solidariteit zullen tonen, niet alleen in woorden maar ook in daden. Ik ben er zeker van dat we tijdens het Letse Voorzitterschap actief zullen werken aan wederzijds aantrekkelijke betrekkingen met naburige regio's, met inbegrip van degenen die minder aandacht hebben gekregen zoals Centraal-Azië.”

REF. : 20141215STO01811

Bijgewerkt op: ( 22-12-2014 - 16:04)