Marteling: EP-leden roepen op tot onderzoek naar rol EU-landen in CIA-praktijken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 17 december 2014, 17:14.

Een verslag van de senaat van de VS beschuldtigt de CIA van het gebruik van marteling om informatie te krijgen ©BELGAIMAGE/AFP/J. Watson

Waterboarding, mensen vastketenen: het onlangs verschenen verslag van de Amerikaanse Senaat over de CIA verhoormethoden uit ernstige beschuldigingen over het agentschap dat marteling gebruikte om informatie van gedetineerden te krijgen. In een plenair debat op 17 december lieten de leden weten dat het veronachtzamen van fundamentele waarden in de strijd tegen het terrorisme onaanvaardbaar is. Zij eisten dat mogelijke medeplichtigheid van EU-lidstaten i moet worden onderzocht.

Benedetto Della Vedova i benadrukte namens het Italiaans Voorzitterschap van de Raad i van de EU dat de VS een belangrijke partner is in de strijd tegen het terrorisme. "De EU streeft naar een volledig verbod op marteling en onmenselijke en vernederende behandelingen," zei hij, eraan toevoegend dat Obama marteling verbood zodra hij de Amerikaanse president werd.

Commissaris Dimitris Avramopoulos zei over marteling: "Het is gewoon verkeerd. Het is een misdaad En het mag nooit worden gebruikt." Hij benadrukte dat de inspanningen voor terrorismebestrijding het internationaal recht moeten respecteren.

De Duitse christendemocrate Monika Hohlmeier i zei: "Grondrechten van mensen zijn heilig en kunnen niet worden geschonden." Ze voegde toe dat marteling en wrede ondervragingen niet kunnen worden verdedigd.

De Sloveense sociaaldemocrate Tanja Fajon i liet weten: "Marteling is illegaal, immoreel en onacceptabel. Deelname van Europa i aan enige vorm van illegale activiteiten van de CIA is beschamend, de democratie, grondbeginselen en waarden waar de EU op werd gebouwd, onwaardig." Ze zei ook dat straffeloosheid onaanvaardbaar is.

Mark Demesmaeker i, een Belgisch lid van de ECR-fractie zei: "De EU zegt dat het de eer verdedigt en waarden en mensenrechten respecteert." Hij wees er op dat de EU een groot deel van het vertrouwen van de burgers heeft verloren door de samenwerking met de CIA-programma's.

Sophie in ’t Veld i, een Nederlands lid van de ALDE-fractie, richtte zich tot de Amerikaanse president toen ze zei: "Nee mijnheer Obama, wij kunnen hier niet een streep onder zetten zolang degenen die verantwoordelijk zijn niet voor de rechter zijn gebracht.” Zij benadrukte ook dat de Europese landen i de verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun steun voor het CIA-programma.

Cornelia Ernst i, een Duits lid van de GUE/NGL-fractie zei: "Dit doet denken aan de praktijken van verschrikkelijke angstaanjagende dictatoriale regimes".

Eva Joly i, een lid van de Groenen uit Frankrijk vond: “Er staat niets echt nieuw in deze 600 pagina's van het verslag van de Senaat maar slechts bevestigingen van de samenwerking van de kant van de Europese regeringen en het bestaan van CIA-gevangenen op Europese bodem. Bevestiging van de nutteloosheid van marteling."

Laura Ferrara i, een Italiaans lid van de EFDD-fractie benadrukte dat het verslag geen aanbevelingen voor het beschuldigen van de mensen verantwoordelijk bevat. "Er is niets in vredestijd of in oorlogstijd dat foltering kan rechtvaardigen," zei ze ook.

REF. : 20141216STO02041