Resolutie erkenning Palestijnse staat

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 17 december 2014, 13:29.

A view of the Dome of the Rock in Jerusalem, past the Israeli separation wall in Abu Dis in the West Bank, September 29, 2014. ©BELGA_EYEVINE

Het Europees Parlement i steunt "in principe erkenning van Palestina als staat en de tweestaten-oplossing, en vindt dat deze parallel moeten lopen met de ontwikkeling van vredesonderhandelingen, die bevorderd moeten worden". Dit stelt de resolutie die woensdag is aangenomen. Om de diplomatieke inspanningen rond the conflict te ondersteunen is ook besloten tot een "parlementariërs voor vrede" initiatief, dat EP-leden i en leden van het Israëlische en Palestijnse parlement samen moet brengen

De resolutie werd opgesteld door vijf van de zeven Europese fracties en is aangenomen met 498 stemmen voor, 88 tegen en 111 onthoudingen.

In de resolutie herhaalt het EP "zijn krachtige steun voor de tweestaten-oplossing op basis van de grenzen van 1967, met Jeruzalem als de hoofdstad van beide staten, waarbij de veilige staat Israël en een onafhankelijke, democratische, aangrenzende en levensvatbare staat Palestina zij aan zij leven in vrede en veiligheid op basis van het recht van zelfbeschikking en volledige eerbiediging van het internationaal recht".

EP-leden veroordelen iedere vorm van geweld of terrorisme in de krachtigste bewoordingen.

Oproep Palestijnse partijen eind te maken aan interne verdeeldheid

EP-leden benadrukken de noodzaak van breed draagvlak voor Palestijnse consensus regering en roepen alle Palestijnse partijen, inclusief Hamas, op een eind te maken aan hun interne verdeeldheid.

Illegale nederzettingen

De resolutie herhaalt dat Israëlisch nederzettingen illegaal zijn onder internationaal recht enis van oordeel dat de Europese Unie i haar verantwoordelijkheid moet nemen en een daadwerkelijk faciliterende rol in het vredesproces in het Midden-Oosten moet gaan spelen. Het EP verzoekt EU-buitenlandchef i Federica Mogherini i in dit verband te werken aan een gemeenschappelijk EU-standpunt.

Parlementariers van beide zijden samenbrengen

Het EP besloot ook tot de lancering van het initiatief "Parlementsleden voor vrede", dat erop gericht is Europese, Israëlische en Palestijnse parlementsleden van heel het politieke spectrum samen te brengen om vorderingen met de vredesagenda te boeken en de diplomatieke inspanningen van de EU te complementeren.

REF. : 20141212IPR01105