Debat over martelprogramma CIA en rol lidstaten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 17 december 2014, 12:01.

Tijdens het plenaire debat om woensdagmiddag 15:00 bespreken Parlementariërs samen met Commissaris Dimitris Avramopoulos en de Italiaanse minister voor Buitenlandse Zaken Benedetto Della Vedova de onthullingen over het martelprogramma van de CIA en de betrokkenheid van EU lidstaten daarbij. De CIA zou volgens een rapport van de Amerikaanse Senaat in de nasleep van 9/11 gevangen - ook binnen de EU - op mensonterende wijze hebben behandeld.

Volg het plenaire debat live via EP Live en EbS+. Live tweets van het debat zijn te volgen via @EP_Justice. Hashtags: #CIA #TortureReport

Eigen onderzoek EP naar praktijken CIA

In 2006 heeft het Europees Parlement een eigen onderzoek ingesteld naar de CIA en het mogelijke gebruik van Europese landen om illegale gevangenen te verplaatsen of vast te houden.

In het rapport, uitgebracht op 14 februari 2007, sprak het Parlement zijn teleurstelling uit over de passieve houding tegenover de illegale praktijken dan de CIA.

In het "buitengewone verhoorprogramma" van de CIA was volgens het rapport bij de meeste zaken sprake van "afgezonderde verhoren en marteling." Deze bevinden werden bevestigd door de slachtoffers en/of hun advocaten in hun getuigenissen voor de Parlementaire commissie.

De stemming over een resolutie over het rapport van de Amerikaanse Senaat volgt in februari.

REF. : 20141212IPR01252