Andrejs Mamikins: "Georgië is één van de bakermatten van de Europese beschaving"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 16 december 2014, 8:00.

Andrejs Mamikins i tijdens het interview

Op 17 december debatteert het EP i over de associatieovereenkomst tussen de EU en Georgië. De volgende dag stemmen de leden over het verslag. De rapporteur, de Letse sociaaldemocraat Andrejs Mamikins, sprak met ons over de mogelijkheden voor nauwere politieke en economische banden. Zijn visie is dat de overeenkomst "zeer belangrijk is voor elke Georgiër" en dat het overweldigende steun heeft in het land: "van de LGBT-beweging tot het Georgische orthodoxe patriarchaat."

Het Parlement heeft al associatieovereenkomsten met Moldavië en Oekraïne geratificeerd. Hoe belangrijk is deze overeenkomst voor Georgië?

Zoals we weten gaat 29% van de internationale handel van Georgië naar de EU en het belangrijkste is dat het land in staat is om vrij handel te drijven. De beslissing is ook diep symbolisch voor de overgang van Georgië van het Sovjettijdperk naar de EU. Ik hoop dat een visumliberalisering zal volgen, en mogelijk ook vroeger of later Georgisch lidmaatschap van de EU.

Georgië heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt de afgelopen jaren met betrekking tot mensenrechten en democratie. Hoe zal de associatieovereenkomst verder helpen om goed bestuur in het land te bevorderen?

We moeten Georgië tijd geven om door te gaan met de hervormingen van het gerechtelijk apparaat. Veel politici hebben kritiek op de autoriteiten wat betreft de zogenaamde "selectieve justitie." De Georgische politie is niet zo corrupt als tien of vijftien jaar geleden. In feite is dit echt een volledig Europese staat net als elke andere. Georgië is één van de bakermatten van de Europese beschaving.

Op donderdag stemmen de leden ook over een resolutie waarin zij hun visie op de situatie in Abchazië en Zuid-Ossetië uiteenzetten. Hoe kan de EU helpen bij het oplossen van dit conflict?

Voor mij is het onbetwistbaar, Abchazie en het Tsinvali-gebied, het zogenaamde "Zuid-Ossetië" maken deel uit van de Georgische staat. Als we beginnen met onderhandelingen over een vrije visumregeling tussen Georgië en de EU, zullen veel mensen die nu in in Abchazië en het Tsinvali-gebied wonen, Georgische paspoorten krijgen en zal dit in feite opnieuw Georgische constitutionele ruimte worden.

In september bezocht ik de illegale grens tussen het Tsinvali-gebied en Georgië en zag een oudere man huilen omdat hij aan de Tsinvalikant woont en fysiek de grens niet kon oversteken om zijn zoon te zien. Georgiërs zien Abchazen en Osseten als hun broers. Er is geen oorlog tussen mensen, maar een oorlog tussen politici. Ik hoop dat de kwestie van de territoriale integriteit kan worden opgelost en dat de EU kan helpen.

In Georgië is er een sterke nationale consensus in alle partijen in het voordeel van de integratie met het Westen. Hoe moet de EU omgaan met Rusland bij het nastreven van nauwere banden met de landen in het oosten?

Ik vond de recente opmerkingen goed van de hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini i, dat de EU terug moet keren naar een strategisch partnerschap met Rusland. We zijn in feite strategische partners. Er is een moeilijke situatie met Oekraïne, maar ik hoop dat we zullen terugkeren naar dat strategisch partnerschap.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement..

REF. : 20141212STO01112

Bijgewerkt op: ( 15-12-2014 - 16:19)