Schulz geschokt door arrestaties Turkse journalisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 16 december 2014, 9:49.

© European Union 2014 - European Parliament

EP-voorzitter Parlement Martin Schulz noemde maandag in zijn openingstoespraak van de december zitting persvrijheid en -pluraliteit fundamentele waarden van de EU. Er wordt volgens Schulz serieus gekeken naar de positie van Turkije als kandidaat-lidstaat, zowel wat betreft de vorderingen als mogelijke problemen.

Schulz liet de Parlementariërs weten geschokt en verontrust te zijn door de invallen bij mediakanalen van de Turkse oppositie. Hij heeft namens het Europees Parlement bij de Turkse ambassade om een verklaring gevraagd en gaf aan de ontwikkelingen te blijven volgen.

Aanpassingen agenda

Het Parlement bespreekt op woensdag met EU-buitenlandchef Federica Mogherini zowel de vrijheid van meningsuiting in Turkije als de recente invallen bij journalisten. Een resolutie volgt in januari.

De stemmingen van dinsdag over zes codificatieverslagen van Andrzej Duda (ECR, PL) over IJsland, anti-dump maatregelen en invoer/uitvoer zijn uitgesteld tot de volgende zitting.

Er volgt een resolutie na het debat over het werkprogramma van de Commissie later deze week. In januari zal erover gestemd worden.

Vertrekkende Parlementariërs

Annemie Neyts-Uyttebroeck (ALDE, BE) zal vanaf 1 januari 2015 haar taken als Europees Parlementariër neerleggen.

REF. : 20141212IPR01101