Marineschepen terug na piraterij- en drugsbestrijding

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 12 december 2014, 13:38.

Vrijwel tegelijkertijd zijn vandaag 2 marineschepen in Den Helder teruggekeerd van overzeese missies. Het fregat Zr. Ms. Van Speijk bestreed de afgelopen 3 maanden piraterij voor de Oost-Afrikaanse kust. Het patrouilleschip Zr. Ms. Holland was bijna 4 maanden het Nederlandse stationsschip in het Caribisch gebied en droeg in die rol onder meer bij aan antidrugsoperaties.

Wehren wees op het enorme economische belang van de antipiraterijmissies voor Nederland en Europa. Sinds 2012 is er geen koopvaardijschip meer gekaapt, maar het succes is geen reden om achterover te leunen. “Daarom sturen we straks Zijner Majesteits Johan de Witt.”

Na hereniging met familie en vrienden kregen 143 militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun deelname aan antipiraterijoperatie Atalanta van de EU. Ze kregen de onderscheiding van Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren. Dit deed hij onder anderen met Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.

Geen gouden tanden en een ooglap

Hij stond tegelijkertijd stil bij de mensonterende omstandigheden die het achterliggende probleem vormen. “Piraten zijn geen grote bebaarde kerels, met gouden tanden en een ooglapje voor. Het zijn gelukszoekers uit 1 van de armste landen van Afrika. In Somalië werken jongens van 12 als schoenenpoetser op straat. Wie een goede dag heeft, verdient zo’n 50 eurocent. Ondertussen beschieten bendes elkaar op straat en is de politie nergens te zien. En daar sta jij dan, als kleine jongen met je schoenenpoets.”

Dit zijn de omstandigheden die mensen de piraterij in drijven. Dit is de reden waarom Defensie ook bijdraagt aan missies als EUCAP Nestor, die de opbouw ondersteunt van een eigen capabele marine en kustwacht. Om diezelfde reden trainden Nederlandse bemanningsleden van de Van Speijk de plaatselijke kustwacht op de Seychellen.

Zr. Ms. Holland in Curaçao.

Drugsvangst Caribisch gebied

Als stationsschip in het Caribisch gebied beschermde Zr. Ms. Holland het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook handhaafde het de internationale rechtsorde en ondersteunde de civiele autoriteiten. Het patrouilleschip voerde kustwachttaken uit en leverde bijstand na een orkaanpassage. De bemanning redde 5 opvarenden van een vissersvaartuig dat al enkele dagen stuurloos ronddreef. Ook werd samen met de US Coast Guard en een zogeheten ‘go fast’ onderschept. Dit resulteerde in de arrestatie van 3 drugssmokkelaars en de vangst van 156 kilo cocaïne.