Voorzitter EP-mensenrechtencommissie: "De EU moet een voorbeeld worden"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 10 december 2014, 12:03.

Vandaag, 10 december, herdenkt de wereld de aanname in 1948, van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Deze verklaring is de eerste wereldwijde uiting van rechten waar alle menselijke wezens recht op hebben. De voorzitter van het EP-subcommissie Mensenrechten, Elena Valenciano, sprak met ons over wat Europarlementariërs voor mensenrechten in de wereld doen en wat er gepland staat voor 2015.

Wat is de belangrijkste opdracht van de subcommissie mensenrechten?

Haar belangrijkste taak is de verdediging van de mensenrechten buiten de EU. We analyseren de mensenrechtensituatie over de hele wereld, in landen waar marteling, de doodstraf, het gebrek aan politieke vrijheden, schendingen van mensenrechten, en elke vorm van de bedreiging van menselijke waardigheid voorkomen. We werken meestal nauw samen met maatschappelijke organisaties, evenals met regeringen. Wij pleiten voor de vrijlating van politieke gevangenen tegen de rekrutering van kindsoldaten, tegen de doodstraf of en wij verdedigen de persvrijheid.

2015 is het Europees Jaar voor Ontwikkeling en mensenrechten zijn daar een essentieel onderdeel van. Hoe wilt u de subcommissie mensenrechten beter helpen om deze twee beleidsterreinen de komende 2 jaar aan elkaar te verbinden?

Democratie en vrijheid moeten samen met ontwikkeling komen. We moeten beginnen met het beter monitoren van Europese multinationals in het werk dat ze doen in derde landen. Er zijn grote Europese bedrijven actief in arme landen die lokale werknemers direct of indirect in een situatie van slavernij of semi-slavernij houden. Dat geldt ook voor kinderen en vrouwen die werken in oneerlijke en ongezonde omstandigheden. De EU moet een voorbeeld worden en Europese bedrijven kunnen niet op deze manier werken.

Op 10 december vieren wij de Internationale Mensenrechtendag. Dit jaar werd de Sacharovprijs toegekend aan Dr Mukwege. Hiermee werd gebruik van verkrachting als oorlogswapen in de kijker gezet. Welke andere dringende mensenrechtenproblemen ziet u?

Er is zoveel te doen dat het moeilijk te zeggen is waar te beginnen. Naar mijn mening is alles verbonden met waardigheid en waardigheid begint met het recht op leven en de lichamelijke integriteit. Zonder dit is er niets. Er zijn nog steeds miljoenen mensen voor wie de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een utopie is. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor miljoenen mensen helemaal niet vanzelfsprekend. Onder hen, beschouw ik vrouwen en meisjes als de meest kwetsbare van allemaal.

Klik hier voor meer nieuws van het Europees Parlement

REF. : 20141208STO83017