Toestroom Syrische vluchtelingen vereist actie

dinsdag 9 december 2014

DEN HAAG (PDC i) - De toestroom van Syrische vluchtelingen houdt aan en vraagt om meer opvang. De Syriërs worden overwegend opgevangen in Europa en dit leidt tot meer onrust en problematiek in enkele Europese lidstaten. Tijdens de VN-conferentie in Genève, die vandaag plaatsvindt, staat de opvang van Syrische vluchtelingen dan ook hoog op de agenda. 

De VN-vluchtelingenorganistie UNHCR i stelt dat de rijkere landen, eind volgend jaar, 130 duizend Syrische vluchtelingen moeten opvangen. Dit is ongeveer vijf procent van de 3,2 miljoen Syrische vluchtelingen. Op dit moment hebben ruim 43 duizend vluchtelingen opvang gekregen in 25 landen, vooral in Europa.

Duitsland neemt hierin de leiding en heeft al 30.000 vluchtelingen onderdak geboden. In Nederland staat de teller op 250. Hulporganisaties zijn zeer kritisch over Groot Brittannië die tot nu toe slechts 90 Syriërs opving. 

Duitsland ondervindt echter veel last van de grote toestroom aan vluchtelingen. Naast neonazi's klagen nu ook steeds meer 'gewone burgers' over overlast. Zo eiste onlangs de traditionele partij in Beieren, de CSU, dat de migranten thuis Duits met elkaar moeten spreken. 

Bron: de Volkskrant