La Via over de klimaatonderhandelingen: "We hebben een stevige inspanning van vele grote spelers nodig"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 5 december 2014, 9:00.

Tot en met 12 december komen NGO's, deskundigen en regeringen bijeen in Lima, Peru om over een nieuw klimaatakkoord te spreken dat in 2020 het Kyotoprotocol voor uitstootreductie moet vervangen. Een delegatie van het Europees Parlement woont de onderhandelingen bij van 8 tot en met 12 december. Wij spraken met het hoofd van de delegatie en voorzitter van de milieucommissie, Giovanni La Via, voorafgaand aan zijn vertrek naar Lima.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de EU tijdens de onderhandelingen in Lima?

We hebben het over drie belangrijke parameters: de reductie van broeikasgassen, het gebruik van hernieuwbare energie en de complete vermindering van het verbruik van energie. We hebben in het Parlement gestemd over een mandaat voor de onderhandelingen. Deze resolutie toont de belangrijkste punten waar wij ons op richten [zie eerste link].

Wat zijn de doelstellingen van de EP-delegatie in Lima?

Het is duidelijk dat de Europese instellingen en de Europese landen klaar zijn om betere resultaten te bereiken. Wij hebben echter een sterke inspanning van vele grote spelers nodig als de Verenigde Staten, India, China en Brazilië. Het is duidelijk dat we zeer extreme klimatologische omstandigheden gaan krijgen, ook in Europa. Wij moeten samenwerken met alle landen, als wij de klimaatverandering willen beheersen.

Hoe zal de EP-delegatie bijdragen tot het bereiken van een overeenkomst?

Het is belangrijk dat de delegatie van het Europees Parlement veel nationale parlementaire delegaties ontmoet om steun te krijgen voor de inspanningen van de Europese Commissie en de Raad voor de definitieve overeenkomst. De drie instellingen zullen samenwerken om te zorgen voor een beter resultaat tijdens de onderhandelingen.

REF. : 20141203STO82504

Bijgewerkt op: ( 04-12-2014 - 17:37)