Mensenhandel: meeste slachtoffers in EU verhandeld voor seksuele uitbuiting

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 4 december 2014, 14:20.

Mensenhandel is een wereldwijd probleem en kent een zeer uitgesproken genderperspectief aangezien de meerderheid van de slachtoffers vrouwen en meisjes zijn. Op 2 december was er in het Parlement een vergadering om met de Commissie en VN-vertegenwoordigers te spreken over de uitvoering van de EU-strategie voor de uitroeiing van mensenhandel en de laatste ontwikkelingen in de wereld.

Tijdens gezamenlijke vergadering van de commissies Rechten van de vrouw en Burgerlijke vrijheden presenteerde de EU-coördinator voor de bestrijding van mensenhandel, Myria Vassiliadou het tussentijds verslag over de EU-strategie voor de uitroeiing van mensenhandel 2012-2016.

Er werden in de periode 2010-2012 in de EU 30.146 slachtoffers geregistreerd en 80% van hen zijn vrouwen en meisjes. De meeste slachtoffers (69%) worden verhandeld voor seksuele uitbuiting. Van de vrouwelijke slachtoffers wordt 95% verhandeld voor seksuele uitbuiting. Van de mannelijke slachtoffers wordt 71% verhandeld om te werken.

De leden spraken hun zorg uit voor handel in vrouwen om te gebruiken als draagmoeders en mensenhandel voor organen. De Kroatische christendemocrate Marijana Petir i merkte op dat mensenhandel een zeer winstgevende moderne vorm van slavernij is. DePool Marek Jurek i van de ECR-fractie drong er op aan om activiteiten zoals prostitutie te bestrijden. Angelika Mlinar i, een Oostenrijks lid van de ALDE-fractie stelde vragen over wat er wordt gedaan voor de identificatie van slachtoffers en hen op hun rechten te wijzen.

Mensenhandel in de wereld

De directeur van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad, Kristiina Kangaspunta, presenteerde een verslag over mensenhandel wereldwijd. Dwangarbeid wordt steeds meer gedetecteerd, vertelde zij en 34% van de mensenhandel gebeurt binnen hetzelfde land.

Klik hier voor meer artikelen van het Europees Parlement..

REF. : 20141203STO82703