Libanese premier over Syrische vluchtelingencrisis en aanpak extremisme in de regio

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 december 2014, 15:59.

Tammam : "Het is een situatie zonder precedent."

"Het is een situatie zonder precedent", zei de Libanese premier Tammam Salam over de Syrische vluchtelingencrisis tijdens een officieel bezoek aan het Europees Parlement i op 2 december. Hij sprak met de leden van de commissie buitenlandse zaken voorafgaand aan zijn ontmoeting met EP-Voorzitter Martin Schulz i. In een interview vertelde Salam over de meest dringende problemen in Libanon waaronder problemen veroorzaakt door het conflict in Syrië.

Premier Salam verklaarde dat sinds de start van het conflict in Syrië bijna anderhalf miljoen mensen naar Libanon zijn gevlucht, een land met iets meer dan vier miljoen inwoners. "Zij delen water, elektriciteit, scholen en ziekenhuizen met ons Het land was hier niet op voorbereid, het is nauwelijks in staat om in de eigen behoeften te voorzien."

Ondanks de "historische omvang" van de Libanese vluchtelingencrisis heeft de premier van het land het beleid van open grenzen gehandhaafd. Salam zegt wel: "We hebben heel veel morele, materiële en financiële hulp nodig om deze situatie vol te houden."

Salam is ook op zoek naar de Europese bijstand om de veiligheidsgevolgen van het conflict in Syrië het hoofd te bieden. Hij prees het Libanese leger voor de inspanningen in het beteugelen van extremisme uit Syrië, en herhaalde dat zijn regering zich niet onder druk laat zetten door IS en Jabhat al-Nusra die 26 Libanese soldaten in gijzeling hebben genomen: "Ze hebben drie gijzelaars gedood. Voor elke soldaat willen ze de vrijlating van vijf terroristen uit onze gevangenissen."

Wat betreft het creëren van stabiliteit in het Midden-Oosten, liet de premier weten dat er behoefte is aan steun van de EU. Hij bleek ook bij zijn standpunt dat de sleutel tot het bevorderen van matiging in de regio ligt in een vredesregeling voor het conflict Israël-Palestina: "Zolang Israël nieuwe nederzettingen bouwt en de vredesonderhandelingen niet helpt, zal er steeds meer extremisme in de regio tot groei komen.” Op 17 december stemt het Europees Parlement over een Palestijnse staat.

Later had Salam een ontmoeting met EP-Voorzitter Schulz die hij omschreef als "zeer positief en enthousiast over het helpen van Libanon." Hij bedankte de EU voor haar hulp bij het aanpakken van de vluchtelingencrisis en voor haar humanitaire hulpprogramma's.

REF. : 20141203STO82503