EP deze week: nationale begrotingen, mensenrechten in Rusland, ACS-EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 1 december 2014, 11:58.

Deze week in het Europees Parlement i

In een drukke week met commissievergaderingen bespreken de leden de economische prioriteiten voor 2015 en het advies van de Europese Commissie i over de ontwerpbegrotingen van landen in de eurozone. Andere punten op de agenda: de mensenrechten in Rusland, de Syrische vluchtelingencrisis, mensenhandel en kindsoldaten. De leden ontmoeten verder hun collega's uit de ACS-landen i en een EP-delegatie neemt deel aan de klimaatonderhandelingen in Lima.

Van 1 tot en met 3 december vindt de 28e gezamenlijke ACS-EU Parlementaire Vergadering plaats in Straatsburg. ACS-landen zijn 79 landen uit Afrika, het Caraïbische gebied en de Stille Oceaan. Op de agenda staan economische groei, verzoening na conflicten, Ebola en terrorisme.

Van 1 tot en met 12 december worden in het Parlement de drie films vertoond die dit jaar meedingen naar dit jaar de LUX-filmprijs. De leden kunnen tot 16 december stemmen. De winnaar wordt bekendgemaakt op 17 december in Straatsburg.

Een EP-delegatie onder leiding van de voorzitter van de milieucommissie, Giovanni La Via, neemt deel aan de VN-conferentie over klimaatverandering in Lima. Er wordt gestreefd naar een nieuwe wereldwijde overeenkomst voor uitstootreductie voor de periode na 2020

Dinsdagmorgen debatteren de leden in een gezamenlijke vergadering van de commissies Economische zaken en Sociale zaken en werkgelegenheid over de jaarlijkse groeianalyse: de economische prioriteiten van de lidstaten om groei te stimuleren. Aan het debat doet ook de Vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de euro en de sociale dialoog, Valdis Dombrovskis i, mee evenals de Commissarissen Pierre Moscovici i, Economische en financiële zaken, en Marianne Thyssen i, Werkgelegenheid en sociale zaken. Vervolgens bespreken de leden van de commissie Economische zaken met Commissaris Moscovici de mening van de Commissie over de ontwerpbegrotingen voor 2015 van de landen in de eurozone.

Dinsdagmiddag komt de Russische ex-oliemagnaat Michail Chodorkovski, vrijgelaten uit de gevangenis in december 2013 en door Amnesty International erkend als gewetensgevangene, naar de commissie Buitenlandse zaken om te praten over de mensenrechtensituatie in Rusland. Daarna komt de Libanese premier Tammam Salam om de humanitaire crisis als gevolg van het conflict in Syrië te bespreken.

In een gezamenlijke vergadering van de commissie Burgerlijke vrijheden en Rechten van de vrouw, bespreken de leden op dinsdag de aanpak van mensenhandel.

Op woensdag komen de leden van de subcommissie Mensenrechten en Buitenlandse zaken in een gezamenlijke vergadering bijeen om te bespreken hoe kinderen in gewapende conflicten beter kunnen worden beschermd en hoe de rekrutering van kindsoldaten kan worden gestopt.

Maandagmiddag presenteren de winnaars van de Karel de Grote-prijs voor jongeren hun projecten aan de leden van de cultuurcommissie. Op vrijdag kunt u hier een interview met de winnaars lezen.

Klik hier voor meer nieuws over het Europees Parlement.

REF. : 20141128STO81353